Tenderi za modernizaciju NIS-a

NIS je objavio prve tendere za kupovinu opreme za modernizaciju i rekonstrukciju rafinerija u okviru investicionog programa vrednog oko 550 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

14:13

Default images

Nabavka te oprema omogućiće izgradnju postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo koje će omogućiti proizvodnju motornih goriva do standarda "evro pet", navodi se u saopštenju Naftne industrije Srbije.

Tender je raspisan za nabavku reaktora za hidrokreking i reaktora za hidrodoradu i separatora visokog pritiska. Prema podacima sa sajta NIS-a ponude će moći da se dostave do 5. maja, a ponude će biti otvorene 6. maja.

Postrojenje za blagi hidrokreking i hidrodoradu (MHC/DHT) će početi da radi 2012. godine, u skladu s uslovima ugovora o prodaji 51 odsto akcija NIS-a ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona evra, najavili su iz naftne kompanije.

U NIS-u je formirana specijalna komisija za tender koja ima zadatak da oceni ponude dobijene na tenderima i da donese odluku o pobednicima, a najavljeno je da kompanija planira da u ocenjivanje ponuda na tenderu uključi međunarodne stručnjake.

Mališev: NIS-u potrebna dubinska analiza

Naftnoj industriji Srbije je, pre priče o bilo kakvim promenama, neophodna dubinska analiza stanja, kaže predsednik Upravnog odbora Naftne industrije, Dmitrij Mališev.

Mališev kaže da će možda biti neophodne i određene promene u organizaciji, kako bi se unapredila efikasnost kompanije i kako bi se na što bolji način izvršio program modernizacije i rekonstrukcije.

On je naveo da je glavna misija novih vlasnika NIS-a primena programa rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog kompleksa.

“Da bi se ova rekonstrukcija i modernizacija primenile, moramo ne samo raspolagati predviđenim finansijskim sredstvima, već i biti adekvatno pripremljeni za ovaj posao”, kaže Mališev.

On je objasnio da će obim ulaganja za 2009. godinu biti određen tokom narednih meseci, što donekle zavisi od rezultata prvog tendera za nabavku opreme, koji će biti raspisan početkom ovog meseca.

“Prema našim preliminarnim procenama, do 40 odsto naših ukupnih investicionih obaveza može biti realizovano tokom ove godine”, rekao je on.

“Sastavićemo novo rukovodstvo od zaposlenih u NIS-u. Uz to, voleli bismo da zaposlimo i najbolje stručnjake na srpskom tržištu, a jedini kriterijumi će biti: profesionalnost, iskustvo i spremnost da se to iskustvo primeni u stvaranju novog rejtinga NIS-a”, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: