Država i duvandžije bez sporazuma

Udruženje proizvođača duvana okupilo se na protestu nakon što su demantovali saopštenje Ministarstva poljoprivrede o postignutom sporazumu i saradnji do 2012.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

08:20

Default images

Oko 700 nezadovoljnih proizvođača duvana prekinulo je protest ispred zgrade Vlade Srbije, jer ih niko od predstavnika vlasti nije primio. Oni od Vlade Srbije traže da donese uredbu o premijama za proizvodnju duvana u 2009. godini.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je sporazumom definisano da će proizvođačima duvana biti omogućeno da ostvare pravo na regres od 12 hiljada dinara po hektaru i da će dobiti dodatnih 20 hiljada dinara za sve površine pod duvanom registrovane do 2008. godine.

U Udruženju proizvođača duvana, s druge strane, kažu da dogovor nije postignut, jer, prema njihovoj računici, premije koje nudi država nisu dovoljne. Oni traže da Ministarstvo poljoprivrede dosledno sprovodi Akcioni plan za implementaciju sporazuma Cefta i strategije Vlade Srbije.

Ministarstvo u svom saopštenju navodi i da postoji mogućnost da iza određene grupe proizvođača stoje prerađivači, multinacionalne kompanije koje imaju mnogo veći budžet od države Srbije.

To saopštenje demantuju u Udruženju proizvođača duvana i kažu da dogovor sa Ministarstvom nije postignut, jer premije koje nudi država nisu dovoljne.

“Cela ta priča traje dugo, ulazimo u setvu, probili smo agrotehničke rokove i odluka o protestu stoji. Protest nije protiv ministra, protest je protiv Vlade”, rekao je predsednik Udruženja uzgajivača Milorad Antonić.

“Ukoliko se ne dogovorimo sa premijerom i ostalima u vezi sa proizvodnjom, da ona bude onakva kakva je u Evropi u zemljama članicama CEFTA, u celom svetu, onda ćemo, jednostavno, morati da pribegnemo i drugim načinima i čini mi se da će za par dana u zemlji Srbiji biti mnogo traktora na raznim putevima”, naveo je on

Antonić tvrdi da iza njih ne stoje prerađivačke kompanije.

“Oni iz zemalja članica CEFTA sporazuma, ali i iz drugih zemalja, mogu uvesti duvan. Ako ga uvoze iz zemalja članica CEFTA sporazuma, oni imaju tretman domaćeg duvana, i taj duvan mogu izvoziti u cigaretama bez problema”.
“Ja bih bio vrlo srećan da ‘iza leđa’ ove proizvodnje stoje multinacionalne kompanije, ali ne stoje, nego mi se čini da je pozadina nešto drugo - treba ukinuti proizvodnju duvana u Srbiji, osloboditi tržište, napraviti ga dostupnim za uvoz drugih duvana, što bi bio dobar uvozni posao, koji bi se verovatno dodelio nekome kome to treba”, rekao je on.

Proizvođači duvana tvrde da im država duguje premije ne samo za prošlu, već i za 2007. godinu. Pošto bi uskoro trebalo da počne setva duvana, duvandžije, kako kažu, pre svega zanima da li će taj novac dobiti.

"Mi šta tražimo, najjednostavnije, seljački, srpski rečeno, tražimo od ukupne neto zarade koju mi napravimo, neto zarade državi, da nam ta ista država vrati 1,75 posto u proizvodnju i 50.000 ljudi ostaje u proizvodnji sa platom i sa hlebom", kaže Milenko Novoselac iz Udruženja duvandžija.

"Pola duvana, znači, od ukupno kupljenog duvana pola nam duguju. Eto, to je cena. Mi smo sadili radi premiju duvan, inače radi ovu cenu ja ne bih sadio nikada, ne ja, nego svi... Niko, bre, niko", kaže Danilo Stojković, proizvođač iz Preševa.

"Ja knjižicu ne mogu da overim, država mi nije platila premiju za 2007. i 2008. godinu. Evo, pogledajte šta piše ovde, datum. 21.10.2007. godine. Ja sam sada dužan 78.000 samo za knjižicu. I ono što radim, ja ne mogu da dobijem", kaže duvandžija Dragoslav Stamenković.

U Udruženju proizvođača duvana navode i da je posledica ukidanja premija za duvan gubitak posla za 10 hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: