Referentna kamatna stopa 16,5 %

Monetarni odbor Narodne banke odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 16,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

18:06

Default images

Uprkos očekivanjima, da će referentna kamatna stopa biti smanjena, monetarni odbor je ocenio da zbog jakih inflatornih pritisaka nije moguće dalje smanjivati stepen restriktivnosti monetarne politike.

Rast inflatornih očekivanja, podstaknut je i visokom inflacijom u januaru i februaru dominantno opredeljenom značajnim rastom regulisanih cena.

"U pomenuta dva meseca rast regulisanih cena, za koje je odgovornost preuzela Vlada Srbije, dostigao je skoro 9 odsto, što dovodi u pitanje, mogućnost ostvarenja planiranog rasta tih cena u ovoj godini od 13, plus/minus 2 odsto", navodi se u saopštenju Narodne banke.

Monetarni odbor je ocenio da su i dalje aktuelni inflatorni pritisci po osnovu visokog fiskalnog deficita ostvarenog u decembru prošle godine, a pojačana je neizvesnost i u pogledu mogućnosti finansiranja budućih rashoda, s obzirom na nizak nivo budžetskih prihoda ostvarenih u prva dva ovogodišnja meseca.

Dodatnu nepoznanicu predstavlja činjenica da se fiskalna politika još uvek nije opredelila da li u prvi plan stavlja zahteve koje nalaže potreba prevazilaženja poremećaja u svetskim finansijskim tokovima u odnosu na rastuće zahteve budžetskih korisnika..

Referentnu kamatnu stopu NBS je 22. januara ove godine snizila, posle skoro tri meseca, za 1,25 procentnih poena, na 16,5 odsto.

Ova kamata Centralne banke koju plaća na dvonedeljne repo opreacije poslednji put je povećana 3. novembra 2008. godine sa 15,75 odsto na 17,75 odsto, a u prošloj godini je povećana ukupno sedam odsto.

Dinar nepromenjeno prema evru

Kurs dinara prema evru danas je skoro nepromenjen prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 93,80 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar je već peti dan na uzlaznoj putanji prema evru. Evro je u petak vredeo 93,8022 dinara, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom, rečeno je u NBS.

Srpska centralna banka je od početka februara na međubankarskom deviznom tržištu prodala 175,1 milion evra, a od početka godine intervenisala je sa ukupno 551,4 miliona evra.

Dinar je ove godine najslabiji bio 28. januara, kada je kurs bio 96,34 dinara za evro. Najjači je bio prvog radnog dana u godini, 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.

U prošloj godini, dinar je bio najslabiji 4. decembra, kada je evro vredeo 91,63 dinara, a najjači 7. avgusta, kada je srednji kurs bio 75,75 dinara za evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: