Industrijska proizvodnja pala 25%

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru bila je manja za 17,1 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a za 25 odsto manja u odnosu na prosek 2008. godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.02.2009.

12:46

Default images

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku u januaru je proizvodnja opala u 22 oblasti koje imaju učesće od 74 odsto u ukupnoj industrijskoj proivodnju, dok je preostalih sedam oblasti imalo rast.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imale su izrada osnovnih metala, zatim prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od nemetalnih minerala, motornih vozila i prikolica.

Prerađivačka industrije je za 24,5 odsto proizvela manje robe nego u januaru 2008. godine, rude i kamena je izvašeno manje za 7,7 odsto,
dok je proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode bila veća za 0,3 odsto.

Kad se isključi uticaj sezone na rezultate industrijske proizvodnje, pad je u odnosu na prošlogodišnji prosek bio 13,2 odsto, a u odnosu na decembar prošle godine 4,4 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća koja zapošljavaju manje od 50 radnika, nije obuhvaćena redovnim stističkim istraživanje, već se prati na određenom uzorku. Ako se taj uzorak uključi u ukupnu industrijsku proizvodnju u Srbiji ona je u januaru bila manja za 22,4 u odnosu na prošlogodišnji prosek, dok je pad proivodnje preradjivačke industrije bio 35 odsto.

Dinkić: Pad i zbog gasne krize

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da je gasna kriza uticala da industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine bude za 25 odsto niža nego u istom mesecu 2008. godne.

"Proizvodnja je uvek niska u januaru zbog velikog broja neradnih dana, a Srbija je počela i da oseća posledice svetske ekonomske krize od oktobra", kazao je on i ocenio da januarski pad proizvodnje nije dramatičan zato što deo preduzeća nije radio oko dve sedmice zbog nestašice gasa izazvane sporom Rusije i Ukrajine oko cene i tranzita tog energenta.

Podatke o ekonomskim pokazateljima, naveo je, uvek bi trebalo posmatrati tromesečno, tako da je potrebno sačekati kraj marta kako bi se videle prave tendencije industrijske proizvodnje i drugih pokazatelja na početku ove godine.

Dinkić je podsetio da je Srbija još u oktobru prošle godine počela da oseća posledice svetske krize, ali januarski pad proizvodnje u našoj zemlji nije povezan sa tom krizom.

Nedostatak gasa, međutim, nije uticao na pad proizvodnje kod svih. Ninko Tešić, direktor preduzeća Impol iz Sevojna, objašnjava da njegova fabrika nije imala takvih problema, ali da je proizvodnja ipak pala za čak 19 posto u odnosu na prošlu godinu. On kaže da se potražnja za aluminijumom na svetskom tržištu znatno smanjila i da su narudžbine prepolovljene.

Član ekonomskog saveta Srbije Milojko Arsić objašnjava da je pad industrijske proizvodnje za deset odsto veći od očekivanog. Ujedno, u Srbiji su sve snažnije recesione tendencije zbog smanjenog priliva sredstava u privredu, dodaje on. Iako recesija u Srbiji statistički još nije registrovana, mnogi građani su je već osetili. Naime, prema zvaničnim podacima, tokom decembra i januara u Srbiji je bez posla ostalo 18 000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: