Dinkić: U martu stižu nove mere

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić kaže da će vlada u martu objaviti nove mere za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 25.02.2009.

18:40

Default images

"Priprema se dopuna mera za preduzeća koja su u problemima a koja su ranije dobro poslovala. Razmišlja se i o multilateralnoj kompenzaciji na nivou čitave privrede kako bismo prekinuli lanac međusobnih dugovanja", rekao je Dinkić.

On je kazao i da je ohrabren prvim rezultatima ekonomskih mera Vlade Srbije za ublažavanje krize i izrazio uverenje da će zemlja izbeći recesiju u ovoj godini. "Verujem da će Srbija izbeći recesiju i da će naša privreda imati blagi rast", rekao je Dinkić.

Dinkić objašnjava da je situacija sa svetskom ekonomskom krizom takva da će Srbija objektivno imati manje poreske prihode od očekivanih, ali ne sme da poveća poreze jer nema od koga da ih naplati.

"Postoje tri stvari koje sigurno nećemo uraditi. Nema smanjivanja plata i penzija i povećanja poreza na dodatu vrednost. Smanjićemo neke druge rashode, ali ćemo to kompenzovati nešto većim zaduživanjem pod povoljnim uslovima", rekao je Dinkić.

Ministar je dodao da će Srbija morati da prihvati veći budžetski deficit i da je rešenje u zaduživanju u inostranstvu. "S obzirom da su sada međunarodne finansijske institucije oborile nivo kamatnih stopa, a da je nivo javnog duga Srbije oko 25 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je jako nisko, rešenje za Srbiju u ovom trenutku jeste da se nešto više zaduži kako bi finansirala deficit", kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: