Odbijene žalbe radnika RK Beograd

Odbijene su žalbe bivših radnika Robnih kuća (RK) "Beograd", kojom su oni tražili isplatu 30 odsto od prodajne cene, posle privatizacije tog trgovinskog lanca.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.02.2009.

14:13

Default images

Nakon Trgovinskog suda i Viši trgovinski sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu tu žalbu, saopštila je Agencija za privatizaciju koja je više puta isticala da imovina RK "Beograd" nije prodata u skladu sa Uredbom o prodaji kapitala i imovine javnom aukcijom, već u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.

U saopštenju piše da iako je Agencija navodila da su potraživanja svih bivših radnika isplaćena u stoprocentnom iznosu sa kamatama, "bivši zaposleni RK 'Beograd' ne odustaju od namere da protivzakonito prisvoje 30 odsto prodajne cene, odnosno, dodatnih 108 miliona evra".

Viši trgovinski sud u Beogradu je presudom od 3. februara posebno ukazao na činjenicu da tužioci - Udruženje građana "Akcionari i poverioci robnih kuća" nisu ni aktivno legitimisani za podnošenje spornog zahteva.

Osim stoprocentne isplate potraživanja sa svim pripadajućim kamatama, bivši zaposleni RK "Beograd" su u još dva navrata dobili nepovratna sredstva iz budžeta republike, u ukupnom iznosu od 60 miliona evra.

Oni, međutim, nastavljaju sa žalbama čime odlažu okončanje stečajnog postupka, povećavajući troškove stečaja i umanjujući stečajnu masu.

Najnovija presuda Višeg trgovinskog suda samo je poslednja u nizu presuda kojima se osporavaju zahtevi bivših radnika RK "Beograd".

Agencija navodi i da bivši radnici traže i da im se isplate i potraživanja po osnovu deonica koje su nekada dobijali i uplaćivali u preduzeću sa zakonskom zateznom kamatom do dana isplate, kao i da im je više puta jasno predočeno da trenutkom otvaranja stečajnog postupka nad nekim preduzećem prestaje da postoji bilo koji oblik akcijskog kapitala.

Agencija za privatizaciju je pokrenula i postupak nadoknade sudskih troškova od strane tužilaca, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: