Nova procena vrednosti stanova

Mnogi građani koji imaju stambeni kredit ovih dana dobili su obaveštenje od svojih banaka da izvrše novu procenu stana, o svom trošku.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2009.

11:47

Default images

Novu procenu bi, prema zahtevu banke, trebalo da dostave u što kraćem roku. Korisnici hipoteke su inače već jednom plaćali procenitelja vrednosti nekretnine kada su podizali kredit, pa ne čudi što su se sada uhvatili za glavu zbog ponovnih izdataka.

U bankama, međutim, imaju drugačiju priču. Naime, to je deo standardne procedure po kojoj se na tri godine radi procena rizika hipoteke. Procedura se obavlja kako bi se videlo da li je hipoteka odgovarajuća u odnosu na kredit, a u cilju smanjenja rizika banaka.

Bankari ističu da u ugovorima koje građani potpisuju prilikom kupovine postoji mogućnost da banka zatraži da se procena ponovo uradi.

U „Sosijete ženeral banci” objašnjavaju da je Narodna banka ta koja je propisala obavezu banaka da jednom u tri godine ažuriraju podatke o vrednosti nekretnina koje su stavljene pod hipoteku, po osnovu stambenog kredita na osnovu procena koje im dostavljaju klijenti.

U ovoj banci objašnjavaju da se korisnici stambenih kredita u „Sosijete ženeral Srbija” kojima je isteklo tri godine od realizacije kredita pozivaju da ličnom bankaru u svojoj ekspozituri dostave poslednje rešenje o porezu na imovinu, kako bi banka ažurirala vrednost hipotekovane nekretnine.

Time se, kako navode, klijenti ne izlažu ponovnom plaćanju naknade za usluge sudskog procenitelja građevinske struke.

Milan Miličić, konsultant za reinženjering i bankarski sistem takođe potvrđuje da postoji obaveza banaka na dve ili tri godine da se uradi procena rizika svih plasmana.

„To znači da mora da se vrši procena hipoteke da bi se videlo da li je ona odgovarajuća u odnosu na kredit. To je smanjenje rizika banaka i nema nikakve veze sa trenutnom situacijom“, kaže Miličić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: