Jelašić: Novac od MMF za stabilnost

Novac MMF-a treba da obezbedi makroekonomsku stabilnost zemlje, a ne da brani kurs evra prema nečijim potrebama, upozorava guverner NBS Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 24.02.2009.

10:06

Default images

Na najavu Vlade Srbije da će zatražiti četiri puta više novca od MMF-a od prvobitno odobrenih 402 miliona evra, Jelašić kaže da je evidentno da su Srbiji potrebne suštinske promene i da je za to potrebno puno novca.

„Svi to znaju koliko i ja, ali je izgleda lakše da sačekamo MMF i da nam on bude izgovor za ono nepopularno što će morati da se uradi”, rekao je on, uz upozorenje da četiri puta više para od MMF-a neće proći bez odgovarajućih restriktivnih i drugih zahteva.

Guverner ističe da MMF pomaže samo onda ako je i izvršna vlast zemlje spremna da sama sebi „pomogne”.

„Pare dobijamo samo za jačanje deviznih rezervi, ali to nikako ne znači njihovo arčenje radi realizacije nečijih želja. Program sa MMF-om treba da obezbedi makroekonomsku stabilnost, kako bi se u međuvremenu sprovele nužne promene, a to podrazumeva, znatno smanjenje potrošnje”, smatra Jelašić.

Na pitanje da li mu godi što je bio u pravu, jer je od početka upozoravao na neodrživost budžetskih projekcija, guverner kaže da mu to lično ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo, ali u profesionalnom smislu ipak priznanje, jer se, makar i sa zakašnjenjem, shvatilo da „moramo da skrešemo rashode”.

„Sa dolaskom misije MMF-a vraćamo se na početak. Počeće novo pročešljavanje,a zatim i smanjenje najvećih budžetskih pozicija, zarada,penzija, ostalih stavki i manje važnih kategorija. Jedino povećanje treba da bude kod infrastrukturnih investicija, koje su prema Ministarstvu finansija i u prošloj godini podbacile, pošto je plan ispunjen sa svega osamdesetak odsto”, objašnjava Jelašić.

On upozorava da se u Srbiji kada nema dovoljno para, uvek štedi na kapitalnim investicijama i sve se prebacuje na potrošnju.

„Nadam se da ćemo ovog puta misiju MMF-a dočekati sa spremnošću da jasno kažemo da smo spremni da smanjimo rashode. Fond, kao ni do sada, neće reći šta treba da ‘uštinemo’, iako mi se čini da bi mnogi baš to želeli, nego će insistirati da to sami kažemo. Na kraju krajeva, dođe se na isto”, rekao je guverner NBS Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: