Škundrić:Pripreme za liberalizaciju

Naftna industrija Srbije i privatni naftaši ovu i 2010. treba maksimalno da iskoriste da bi bili spremni za liberalizaciju tržišta naftih derivata od 2011.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

09:08

Default images

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić kaže da sve kompanije na srpskom tržištu treba da budu maksimalo profitabilne u oblasti proizvodnje i trgovine naftnih derivata, kako bi spremno dočekale liberalizaciju i pravila slobodnog tržišta.

"Srbiji je jako važno da NIS postigne maksimalno dobre rezultate, ali i svi drugi učesnici na tržištu, jer pored NIS-a u Srbiji postoji 600 benzinskih pumpi i osam hiljada zaposlenih, čija radna mesta treba sačuvati", istakao je Škundrić.

On je podsetio da je Uredba o posebnim uslovima o načinu uvoza i preradi nafte u Srbiji, po kojoj privatne kompanije nisu mogle slobodno da uvoze naftne derivate već da sklope ugovor o preradi sa NIS-om, donet da bi se uveo red na tržištu na kome je do 2001. oko 85 odsto od ukupne potrošnje bio na crnom tržištu, kao i zbog posledica bombardovanja srpskih rafinerija u Pančevu i Novom Sadu.

Škundrić je naglasio da je ta uredba kao i Uredba o cenama derivata nafte u Srbiji doneta i pre nego što je država razmišljala o prodaji nacionalne naftne kompanije. Prema njegovim rečima, novi vlasnik NIS-a, ruski Gaspromnjeft tražio je da Uredba po kojoj u Srbiji nema slobodnog uvoza naftnih derivata do kraja 2010. godine već samo evrodizela važi i duže, ali da to nije dozvoljeno.

On je naglasio i da je NIS i dalje srpska kompanija sa većinskim ruskim kapitalom, ali da posluje i funkcioniše po zakonima i uredbama koje važe u Srbiji.

Škundrić je kazao da će Ministarstvo uzeti u obzir sve elemente predloga izmene i dopune Uredbe o cenama derivata nafte i da je već tražilo od privatnika da dostave obrazloženja nekih detalja, ali da to oni još nisu učinili.
On je dodao da je tržišni mehanizam formiranja cena veoma bitan, ali da mora da se u obzir uzmu i svi drugi parametri uključujući i kurs.

Škundrić nije mogao da precizira koliko bi zahtevi privatnih naftaša za izmenu i dopunu uredbe o cenama mogli da se odraze na maloprodajnu cenu goriva, dok se ne urade kompletne analize, ali je kazao "da je reč o malim promenama, ali da su one ipak velike, jer je reč o velikim brojkama u prometu".

"Tržište nafte je ciklično tržište i trpi posledice promena cena ali donosi i veliki profit", naglasio je Škundrić.

Direktor kompanije Petrobart avia Aleksandar Mileusnić kazao je da je u sadašnjim uslovima nemoguće da se u Srbiji neko bavi preradom sirove nafte i ostvaruje profit, jer su se od 2005. godine od kada je poslednji put menjana Uredba o cenama mnoge stvari promenile i uvećali se troškovi koji se naftašima nigde ne priznaju.

Mileusnić je naglasio da se brzo mora raditi na predlogu za izmenu i dopunu Uredbe o cenama derivata nafte koje su NIS i još četiri prerađivača sirove nafte uputili krajem prošle godine Ministarstvu rudarstva i energetike, jer je za tu delatnost vreme veoma važan faktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: