Jat smanjuje broj zaposlenih

Prema novoj sistematizaciji, Jat ervejz, mora da smanji broj zaposlenih sa 1.697 na ispod 1.200 i zato je raspisao konkurs za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.02.2009.

08:24

Default images

V.d. generalnog direktora i presednik Upravnog odbora "Jata", Saša Vlaisavljević, je objasnio da je oglas, kojim se pozivaju zaposleni da se prijave na Program rešavanja viška zaposlenih za odlazak iz kompanije uz otpremnine od 300 evra po godini radnog staža, raspisan 18. februara.

Prema njegovoj proceni, uz tu novčanu nadoknadu prijaviće se dovoljan broj zaposlenih, kako posle toga ne bi došli u situaciju da se proglasi tehnološki višak.

Oglas će trajati samo sedam dana, posle čega će radnici biti upućeni da iskoriste ceo godišnji odmor za ovu godinu, rekao je on i podsetio da je pre 15 meseci, u vreme njegovog postavljanja na mesto direktora, "Jat" imao 1.822 zaposlena, a sada je taj broj smanjen na 1.697.

Vlaisavljević je naglasio da je ovo poslednji put da "Jat" isplaćuje otpremnine za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će posle odlaska dela zaposlenih, samo po osnovu mase zarada biti ostvarena ušteda veća od 350.000 evra mesečno, odnosno više od četiri miliona evra na godišnjem nivou.

Vlaisavljević je podsetio da je, pored novca za otpremnine, vlada "Jatu" odobrila pozajmicu od pet miliona evra za revitalizaciju flote, jer je sada šest aviona prizemljeno zbog nedostatka delova i dugova dobavljačima.

"Jat" garantuje vraćanje pozajmice sopstvenom imovinom u inostranstvu u vrednosti većoj od 20 miliona evra, podsetio je on.

"Menadžment je već poslao Vladi Srbije detaljan plan kako i gde će biti potrošen ovaj novac i od izuzetne važnosti je da dobijemo pozajmicu što pre, kako bismo spremni ušli u letnju sezonu", naglasio je Vlaisavljević.

Na pitanje šta će biti preduzeto ukoliko se za dobrovoljan odlazak ne prijavi dovoljno ljudi, on je odgovorio da "Jat" u svakom slučaju mora da smanji broj zaposlenih na ispod 1.200 i "ukoliko se dovoljan broj zaposlenih ne prijavi za program, pristupiće se proglašavanju tehnološkog viška posle usvajanja nove sistematizacije i organizacije".

"U interesu opstanka naše nacionalne kompanije menadžment je doneo nekoliko vrlo teških odluka i čvrsto stoji iza njih", rekao je Vlaisavljević.

On je ukazao da posle smanjivanja broja zaposlenih, realizacije programa ušteda, koji menadžment već ostvaruje, potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora sa "Jat tehnikom" na osnovu svetskih standarda, "Jat" ima šansu da već u ovoj godini i s postojećom flotom posluje bez gubitaka.

"Moj način rada je da o svim odlukama obaveštavam i sve reprezentativne sindikate", rekao je Vlaisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: