Matić: Ne prodavati Telekom sada

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže, povodom najavljene prodaje dela Telekoma "Srbija", da sada nije dobro vreme za prodaju dobrih preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.02.2009.

15:13

Default images

Ona kaže da je prvo pravilo poslovanja na berzi - "kupuj kada je jeftino, prodaj kada je skupo“. "Sada bismo učinili sasvim suprotno: prodali bismo verovatno najvrednije srpsko preduzeće u vreme kada su vrednosti akcija na svim svetskim berzama drastično pale i kada niko ne ulazi u nove investicije", rekla je Matićeva.

Ona je dodala da je sektor telekomunikacija u svetskoj ekonomskoj krizi mnogo manje stradao nego većina drugih i da će, zahvaljujući tome što u sektoru postoji stalan priliv gotovine, sigurno biti među najmanje pogođenim.

"To ne znači da se na tržištu može ostvariti dobra cena za Telekom, budući da je novac sada veoma skup, neizvesnost oko daljeg toka krize je ogromna i niko ne očekuje brz oporavak svetske ekonomije", istakla je Matićeva.

Pored toga, treba imati u vidu i da Telekom izuzetno uspešno posluje u našem regionu. "Bilo bi šteta da u ovom trenutku Srbija izgubi većinsko vlasništvo jedine kompanije iz naše zemlje koja je uspela da postane regionalni lider", smatra Matićeva.

Minimalan rast telekomunikacije u Srbiji

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić izjavila je da će sektor telekomunikacija u Srbiji u ovoj godini zadržati "minimalni rast".

Ona je novinarima na Svetskom kongersu mobilne telefonije u Barseloni rekla da će taj rast biti "nekoliko procenata", ali nije mogla da iznese precizniji podatak.

"Izgleda da će kriza dosta uticati na Srbiju. Mi kao mala zemlja, zavisna od izvoza dosta patimo i industrijski rast Srbije je jako ugrožen. Ljudi već ostaju bez posla i sigurno je da neće mnogo trošiti na telekomunikacije", kazala je Matićeva.

Nakon foruma poslovnih lidera i predstavnika vlada u okviru Svetskog kongresa mobilne telefonije, ministarka je rekla da su učesnici tog skupa ocenili da je sektor telekomunikacija manje pogodjen krizom nego drugi sektori.
"Rast je smanjen, ali postoji dotok novca", navela je ona i dodala da će većina operatora mobilne telefonije zbog toga morati da smanjenjem troškova i proširenjem usluga i korisničke baze umanje uticaj krize.

Opšte je mišljenje, naglasila je, da nije vreme za preuzimanje i kupovinu novih kompanija, odnosno da bi trebalo sačekati da bi se videlo šta će se desiti sa krizom, pre svega zbog nedostatka novca i teških uslova finansiranja.

"Sektor informacionih i komunikacionih tehnologija je jedan od motora koji mogu svet izvući iz ekonomske krize, pre svega povećanjem produktivnosti, uvođenjem novih tehnologije i smanjenjem troškova", kazala je Matićeva.

Učesnici skupa su ocenili, naglasila je Matićeva, da informacione i komunikacione tehnologije mogu da doprinesu zaštiti životne sredine, smanjenju emisije ugljen dioksida i povećanju energetske efikasnosti, pre svega stvaranjem "pametnih mreža" naftovoda i gasovoda, kao i elektromreža.

"Tu industrija vidi svoju veliku ulogu i nada se da će moći da doprinese izlasku iz krize", kazala je ona.

Na forumu poslovnih lidera i predstavnika vlada u Barseloni, koji je bio zatvoren za javnost, učestvovalo je 300 direktora kompanija, ministara i predstavnika regulatornih tela u oblasti telekomunikacija iz 45 zemalja.

Svetski kongres mobilne telefonije (Mobile World Congress) u Barseloni je okupio više od 50.000 stručnjaka, predstavnika mobilnih operatera i proizvođača opreme i telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: