NBS: Inflacija za tri meseca 4,4 %

Narodna banka Srbije ocenila je da će inflacija u Srbiji biti oko 4,4 odsto u prvom tromesečju ove godine, prema metodologiji Evropske unije.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 14.02.2009.

12:48

Default images

Prema izveštaju o inflaciji za februar objavljenom na sajtu centralne banke, na rast potrošačkih cena najviše će uticati slabljenje dinara, planirano povećanje regulisanih cena za oko 7,8 odsto, najavljeno poskupljenje hrane i inflatorna očekivanja.

Kako se ocenjuje, međugodišnja stopa rasta potrošačkih cena na kraju prvog tromesečja iznositi ove godine iznosiće oko 10 odsto i biće u granicama ciljanog raspona za mart.

Prema očekivanjima NBS, tromesečni rast bazne inflacije iznosiće oko 2,8 odsto i doprineće ukupnoj inflaciji za oko 1,9 procentnih poena.

Ako se ostvari očekivani rast regulisanih cena od 7,8 odsto, izvesno je da će se u prvom tromesečju 2009. dostići polovina ukupnog projektovanog rasta regulisanih cena za tu godinu, ocenila je NBS.

Do usporavanja inflacije, srednjoročno gledano mogli bi da dovedu usporavanje ekonomske i kreditne aktivnosti, pad domaće i svetsketražnje i pad svetskih cena primarnih proizvoda.

Ukupan rast potrošačkih cena u četvrtom tromesečju iznosio je 1,1 odsto, a medjugodišnja ukupna inflacija merena indeksom potrošačkih cena na kraju 2008. godine iznosila je 8,6 odsto i najviše je bila odredjena kretanjem bazne inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: