Za Staklaru treba 13 miliona evra

Da bi Srpska fabrika stakla iz Paraćina stala na noge potrebno je u narednih godinu dana uložiti između 13 i 14 miliona evra.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 13.02.2009.

11:54

Default images

Doskorašnji vlasnik, bugarska kompanija Rubin, taj novac nema, a neizvesno je da li će Srbijagas, koji bi uskoro trebalo da preuzme prezaduženu staklaru, biti spreman da investira u opremu i pokretanje proizvodnje.

Rukovodstvo fabrike očekuje da će ovo javno preduzeće u početku obezbediti novac, a da će se Rubin, kada prebrodi krizu u koju je zapao, uključiti u posao i ubrzo vratiti vlasništvo nad fabrikom. Da bi se to dogodilo, neophodno je da ispuni uslove iz kupoprodajnog ugovora iz 2007. godine, kada je za 100.000 evra bugarska kompanija postala vlasnik paraćinske fabrike.

Rubin je do sada u staklaru investirao 7,5 od obaveznih 25 miliona evra. Prema rečima Aleksandra Đukića, direktora Srpske fabrike stakla, ugovorom je predviđeno da druge godine Bugari ulože 3,5 miliona, treće 2,35 miliona, četvrte 2,55 miliona i pete godine 9,5 miliona evra.

„Nastavak ulaganja u fabriku je izostao jer je vlasnik ostao bez kredita u inostranstvu. Srećom, država se umešala, tako da će posle preuzimanja vlasništva fabrika biti spasena potpunog kraha”, ističe Đukić, priznajući da je dosadašnji nivo ulaganja bio nedovoljan.

Rubin je, kaže, toga bio svestan, a dodatnu muku ovoj firmi zadala je svetska ekonomska kriza, pa su Bugari bili prinuđeni da se Vladi Srbije obrate za pomoć.

“Svi su zadovoljni najavom da će Srbijagas postati privremeni vlasnik. Srbija će sačuvati jedinu fabriku stakla u zemlji, radnici neće izgubiti posao, pa samim tim ni grad Paraćin neće imati problem. I Rubin ima razloga za zadovoljstvo jer mu je vlada izašla u susret tako što je odlučila da vodi fabriku dok se ne stvore uslovi da Bugari vrate vlasništvo”, objašnjava Đukić.

Kako je dodao, na stanje u koje je zapala staklara samo delimično je uticala nedavna kriza s gasom, kada je fabrika morala da pošalje radnike na prinudni odmor.
Prema prvim procenama, ukupan dug Rubina veći je od dve milijarde dinara, od čega najviše novca potražuje Srbijagas. U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da će u narednom periodu biti poznato na koji način će bugarska kompanija izmiriti dug i koliki će biti vlasnički udeo Srbijagasa.

„Moramo najpre da obavimo konverziju dugova u vlasništvo. To se odnosi na one dugove koje je po zakonu moguće konvertovati. U narednih nekoliko dana biće formiran tim koji će se ovim baviti”, naglašava Dejan Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Još, međutim, ostaje nepoznato kada će, da li će i u kom će obliku Rubin vratiti Srpsku fabriku stakla.

„Bugarski Rubin moći će da ponovo postane većinski vlasnik ako u narednom periodu bude dovoljno investirao u fabriku. Do tada će staklara biti u rukama Srbijagasa, a koliko će to trajati, u ovom trenutku je zaista nezahvalno prognozirati”, kaže Jovanović.

On tvrdi da je država bila prinuđena da se umeša i preuzme fabriku, jer je alternativa bila obustava proizvodnje, otpuštanje radnika i uvoz stakla.

„Na ovaj način uspeli smo da sačuvamo 1.800 radnih mesta i da omogućimo proizvodnju koja će Paraćinu doneti privredni rast. Staklara će sada imati prilike da po izuzetno povoljnim uslovima dođe do kredita poslovnih banaka”, ističe Jovanović.

Paraćinska fabrika je, kao jedan od lidera u proizvodnji stakla u regionu, u 2007. godini ostvarila prihod od izvoza vredan osam miliona evra. Te godine je i privatizovana, a Rubin je postao vlasnik 98,78 odsto staklare. Bugarska kompanija je tada najavljivala investicije u fabriku vredne oko 36 miliona evra. Taj novac trebalo je da stigne u Paraćin do 2010. godine, što je sada malo verovatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: