Direktorima ostaju velike plate

Iako je Vlada Srbije najavljivala smanjenje plata direktorima javnih preduzeća, njihove zarade neće biti smanjene, dok će menadžerima biti ukinuti bonusi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

10:54

Default images

Direktorima javnih preduzeća neće biti smanjene plate, kako je ranije najavljeno u vladi, već će biti u obavezi da kabinetu premijera dostave njihove iznose i obračune po kojima su do njih došli i da ih objave na internet stranicama svojih preduzeća. Menadžeri neće imati pravo na bonuse, a vlada će dati mišljenje o iznosu direktorskih plata, saznaje Blic u vladi.

Ta preporuka naći će se na dnevnom redu sednice Vlade Srbije narednog četvrtka i trebalo bi da odmah zatim da počne da se sprovodi.

Direktori javnih preduzeća koji su do sada imali velike plate, bez obzira na rezultate svog rada, moći će da odahnu, jer će im iznosi biti zagarantovani. Ekonomisti tvrde da na prvi pogled ovakva odluka neće doprineti tržišnom ili boljem radu javnih preduzeća, jer menadžeri neće imati dodatni stimulans.

Kako list saznaje, to rešenje urađeno je kao konačni stav vlade o platama direktora svih 28 javnih preduzeća, iako su u kabinet premijera stigla dva različita predloga Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva finansija.

U predlogu koji je potpisao Milan Marković, ministar za državnu upravu, plate svih direktora bile su izjednačene i određene u rangu plate premijera - 120.000 dinara. Nije bila predviđena nikakva dodatna stimulacija za dobre poslovne rezultate.

U predlogu Ministarstva finansija sugerisano je da se za direktore odredi fiksni deo plate, a ostatak iznosa bi zavisio od toga da li je reč o direktorima firmi koje imaju monopolski položaj ili učestvuju u tržišnoj utakmici. Naravno, monopolisti ne bi imali pravo na bonuse.

Izvori iz Vlade tvrde da je pravilnik o platama direktora javnih preduzeća donet teškom mukom, jer su sve vreme trajali pritisci i lobiranja iz stranaka da se ne smanjuju plate.

Odluka vlade da ograniči i uredi plate direktora javnih preduzeća doneta je u novembru prošle godine nakon što su u javnosti objavljene plate i podaci o tome kolike su bonuse i naknade sebi isplaćivali pojedini direktori, ali i članovi upravnih odbora.

Vlada je još u decembru donela preporuku kojom je obavezala javna preduzeća da smanji naknade u upravnim odborima na nivo prosečne plate u Srbiji. Tada je premijer Mirko Cvetković zadužio ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu da predloži i način na koji će se obračunavati plate direktora u javnim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: