Tender za Telekom na jesen?

Državni vrh Srbije dogovorio da se tender za strateškog partnera za Telekom Srbija objavi u drugoj polovini godine, verovatno krajem septembra, saznaju Novosti.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 13.02.2009.

10:29

Default images

Prema sadašnjim planovima, Vlada Srbije, kao vlasnik 80 odsto kapitala u nacionalnoj telekomunikacionoj kompaniji, raspisaće javni poziv za prodaju manjinskog dela u Telekomu Srbija. Koliko će se novca za taj paket tražiti, za sada nije poznato, jer se procene dešavanja izazvanih globalnom ekonomskom krizom još obavljaju.

“Jasno je da Srbija neće moći da dobije cenu s kojom je mogla da nastupa u prošloj ili pretprošloj godini. S druge strane, oblast telekomunikacija je, uprkos krizi, i dalje vrlo perspektivna, tako da ćemo postaviti limit ispod kog se neće ići. Vrednost Telekoma Srbije, i pored očigledne krize, ne pada. Ali, danas je pitanje hoćemo li imati dovoljno novca za sve obaveze koje nas očekuju”, navodi izvor lista.

„Ideja države nije da prepusti Telekom Srbije privatnom vlasniku. Naša želja je da se obezbedi kapital za nastavak investicija, tako da će javni poziv glasiti na vrednost akcija koja ne ugrožava većinsko vlasništvo u jednoj od najprofitabilnijih firmi u Srbiji”, navodi isti izvor.

Telekom Srbije, zapravo, najviše brine kredit čije rate pristižu u maju od Siti banke, a koji je uzet za kupovinu većinskog paketa Telekoma Srpske.

Naime, još u oktobru najavljeno je da će i ova banka, kao i sve ostale zapadne komercijalne banke, podići kamatne stope zbog sve skupljeg novca na svetskom tržištu. Uz to, Telekom Srbija mora da ispuni bar delimično svoj plan vrlo skupih investicija, ako želi da ostane konkurentan pored još dve telekomunikacione kompanije na ovom tržištu.

Nije tajna da je najveće interesovanje za kupovinu manjinskog paketa u Telekomu Srbija pokazao nemački Dojče telekom. Ta kompanija je, inače, kupovinom 20 odsto akcija grčkog operatera OTE, a koji danas ima 20 odsto vlasništva u Telekomu Srbija, vlasnik naše firme sa oko pet odsto.

Dojče telekom je poslednjih godina, inače, krenuo u vrlo agresivno osvajanje Balkana. Tako danas poseduje solidno vlasništvo u svim telekomunikacionim firmama na ovom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: