Marković: Kriza ugrožava IT sektor

Rast sektora informacionih tehnologija u Srbiji je ugrožen zbog svetske ekonomske krize, kaže predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 13.02.2009.

08:46

Default images

U poslednjem tromesečju 2008. godine rast IT sektora u Srbiji usporen je na pet odsto, dok je tokom prva dva kvartala beležio rast od po 30 odsto, kazao je on.

To je zabrinjavajući podatak, ocenio je Marković, dodajući da je ugroženost rasta IT sektora u Srbiji zbog svetske krize pokazala analiza koje je Društvo za informatiku napravilo tokom prethodna dva meseca.

Direktor preduzeća Koming Drago Samardžić rekao je da je veoma važno da menadžment kompanija u uslovima svetske ekonomske krize prepozna značaj ulaganja u korišćenje informacionih tehnologije, čime se značajno mogu smanjiti rashodi preduzeća.

"Sa 50 odsto manjim budžetom može se ostvariti isto u virtuelnoj tehnologiji u odnosu na postojeću, takozvanu fizičku infrastrukturu", rekao je Samardžić i dodao da informacione tehnologije kompanijama omogućavaju veći profit i ekonomičnost.

Prema njegovim rečima, IT omogućuju uštede u opremi i energiji i do 50 odsto, dok su na duži rok ti parametri još veći. "To bi za Srbiju moglo da znači da može da troši mnogo manje energije, a da se pritom ostvari ušteda i do 100 miliona dolara godišnje", rekao je Samardžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: