Bez interventnog uvoza mesa

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je saopštilo da neće dozvoliti interventan uvoz mesa, jer bi to ugrozilo ionako uništen stočni fond zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

17:28

Default images

"Najgore što bi u ovom trenutku mogli da uradimo bio bi interventan uvoz mesa, koji bi svinjare u ovom trenutku, kada su tek počeli da se oporavljaju od strahovitih gubitaka u proizvodnji, dodatno opteretio i sigurno uništio njihovu proizvodnju", piše u saopštenju.

Analiza cena mesa u mesarama pokazala je da izuzetno niska cena tovljenika od pre par godina, kada su se svinje prodavale u bescenje za 40 dinara po kilogramu, nije dovela do pojeftinjenja mesa u trgovini ni za jedan dinar, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Tada su, kako se dodaje, mesari za jedan uloženi dinar ostvarivali profit od osam dinara.

"Iz tog razloga bitno je da i sada, kada je cena tovljenika veća, jer su poljoprivrednici poklali životinje u vreme kada se tov nije isplatio, mesari ukalkulišu, u odnosu na sadašnje troškove i zaradu, i enormne zarade koje su ostvarivali u proteklom vremenu", piše u saopštenju.

Što se tiče snabdevenosti tržišta, uzimajući u obzir da je cena kurkuruza realativno niska, a cena tovljenika dobra, iz Ministarstva poljoprivrede očekuju veću zainteresovanost poljoprivrednika za tov, a samim tim i oporavak stočnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: