"Srbiji neophodno još novca od MMF"

Srbija će morati da traži više novca od MMF-a, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić i ocenio da će ta finansijska institucija biti spremna da to i odobri.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

14:55

Default images

"Ne radi se samo o više sredstava, već se postavlja pitanje šta je to za što je Srbija spremna i šta ovoga trenutka može da uradi", rekao je on, navodeći da dobijanje više sredstava zahteva da fiskalna ili monetarna politika ide u korak sa tim zahtevom.

Jelašić je, međutim, naglasio da je još rano da se priča o konkretnim sredstvima koje Vlada Srbije namerava da zatraži od MMF-a, posle već odobrenih 402,5 miliona evra po osnovu "stend baj" aranžmana.

Guvrener je naglasio da u promenjenim ekonomskim uslovima, pod pritiskom svetske krize, fiskalna i monetrana politika u Srbiji treba da budu restriktivnije i da se više štedi, kako bi MMF bio spreman da pošalje misiju i da odobri dodatna sredstava za Srbiju.

"Kao što je to MMF nekoliko puta rekao, sa finansiranjem se stvari odlažu, a sa prilagođavanjem se stvari rešavaju", kazao je guverner.

Na pitanje da li je Srbija spremna da se prilagodi zahtevima MMF-a, Jelašić je kazao da će to biti tema mnogih razgovora, ne samo u Vladi Srbije.
Prema njegovim rečima, odluka o povlačenju dodatnih sredstava od MMF-a, zavisiće i od rebalansa budžeta.

Jelašić je rekao da se ne može očekivati da će se ekonomska situacija u svetu, pa i našoj zemlji, poboljšati u sledećih par meseci i naglasio da ćemo zbog toga "i mi morati mnogo što šta da uradimo”.

Napitanje zašto su strane banke preko svojih banaka u Srbiji povukle 600 miliona evra, Jelašić je kazao da su se te banke u oktobru, novembru i decembru prošle godine "značajno, kratkoročno zadužile u inostranstvu da bi izašle u sustret svim gradjanima da povuku deo svoje uštedjevine", ali nije naveo iznos tog zaduženja.

Ipak, kako je rekao, to zaduživanje je kasnije bilo smanjeno, a štednja se povećala već u januaru za 60 miliona evra, a u prvim danima februara za oko 15 miliona evra.

"Banke i donose novac u Srbiju, ali ga i odnose. Jedno je sigurno - nijedno vraćanje nije bilo prevremeno ili vanredno", kazao je guverner NBS.

On je potvrdio da se 14 banaka obratilo Evropskoj uniji, kako bi saznale da li postoji način da se, preko EU ili Evropske centralne banke, neka potraživanja prema regionu centralne i istočne Evrope iskoriste da se dođe do svežih finansijskih sredstava. Po njegovim informacijama, od toga neće biti koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: