Radujko: Država da aktivno upravlja

Ako država odluči da ne proda Telekom Srbija mora da postane aktivan akcionar u njegovom upravljanju i da se postavi kao privatni vlasnik, kaže Branko Radujko.

Srbija

Izvor: Vreme

Četvrtak, 12.02.2009.

09:13

Default images

Generalni direktor tog javnog preduzeća je ocenio da bi opciju prodaje Telekoma trebalo ostaviti "kao dobru alternativu nečemu što nije dovoljno organizovano i nije dovoljno utegnuto".

Radujko je rekao da je saglasan sa svima koji kažu da možda nije vreme za prodaju Tekekoma jer se danas verovatno ne može postići dobra cena, koja bi se postigla pre šest ili sedam meseci, kao i da model inicijalne javne ponude nije za diskusiju u ovom trenutku, ali da treba imati u vidu postojeće probleme.

On je naveo da "u slučaju da država odluči da neće biti privatizacije Telekoma, predstoje bolni procesi, jer je neodrživo da u tom preduzeću radi deset hiljada ljudi". "Ako država odluči da zadrži Telekom moramo da vidimo kako će kao akcionar kvalitetnije vršiti svoja akcionarska prava i obaveze", ukazao je on.

Radujko je podsetio da ove godine Telekom treba da otplati 370 miliona evra Sitibanci, kao i da postojeće cene u fiksnoj telefoniji nisu ekonomske. "Ako hoćemo da platimo dug, sačuvamo zaposlene i ostanemo lider u društveno odgovornom poslovanju, to sve skupa ne može da stane u ovaj biznis, iako je on rastući", naglasio je direktor Telekoma.

On je ukazao da "Telekom u ovom trenutku može ili da bude prodat ili da se regionalno širi i da bude jak", ističući da u tom biznisu "ne možete da budete mali i da vas niko ne kupi u uslovima konkurencije velikih kompanija u regionu".

Prema rečima Radujka, kada se kupovao Telekom Srpske, "postojala je skoro nepodeljena podrška u društvu, barem u onom političkom delu", i to se pokazalo kao dobar potez pošto je "sinergija" u telekomunikacijama veoma bitna, dodavši da "međutim, Telekom Srpske treba i da se plati".

On je negirao procene po kojim je vrednost Telekoma više nego upola manja od prošlogodišnje, istakavši da to nije moguće jer je operativni profit kompanije u prošloj godini bio veći za 26, 5 odsto u odnosu na onaj koji je zabeležen u 2007.

Istakavši da je operativni profit najznačajnij pokazatelj vrednosti kompanije, on je ukazao da se pri prodaji Telekoma ne bi radilo samo o prodaji tog preduzeća u Srbiji, već cele Telekom grupe u koju je uklučeno 65 odsto akcija u Telekomu Srpske i 51 odsto akcija u M-telu Crna Gora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: