Jelašić: Izlazak iz krize tek 2011.

Zemlje regiona neće izaći iz krize pre 2011. godine, a možda će se čekati i duže, izjavio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 11.02.2009.

18:08

Default images

On je rekao da region neće moći da se izvuče iz krize dok ne dođe makar do minimalnog oporavka ekonomije država centralne i zapadne Evrope i naveo da je za Srbiju dobro što ima sopstvenu valutu i plivajući kurs, koji bolje amortizuje vanjske šokove od fiksnog.

"U uslovima krize prvo pada uvoz, potom izvoz. Smanjenjem uvoza padaju prihodi od carina, što zaposlene i penzionere ne interesuje, tako da se onda potrebe građana moraju servisirati povlačenjem novca iz budžetskih rezervi", kazao je Jelašić.

Zbog toga, naveo je, trpe kapitalne investicije, poput izgradnje autoputa, čija je realizacija svake godine manja od plana. "Ne mogu se čekati bolja vremena da se investira u autoput, na primer, jer niko ne zna koliko će globalna kriza trajati", upozorio je Jelašić i naglasio da na duži rok nije opravdano da država kreditom pokriva aktivnosti.

Podsetio je da je period tranzicije u Srbiji "počeo lepo" i da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) lane bio 5,5 odsto, ali da je za ovu godinu projektovan na 1,8 procenata. "U proteklom periodu su prosečne zarade porasle sa 90 na 402 evra, a strane direktne investicije sa 200 miliona skočile na 12 milijardi evra", rekao je Jelašić.

Kako je kazao, učesće kredita u BDP-u je povećano sa 17 na 40 odsto, dok je privatni dug porastao sa 2,35 na 15,4 milijarde evra, dok se javni dug smanjuje. "Za 2,5 meseca prošle godine povučeno je milijardu evra depozita iz banaka u Srbiji, iako se na prihod od devizne kamate ne naplaćuje porez, što je izazvalo dodatni pritisak na bankarski sektor i smanjenje kreditnog potencijala", kazao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: