Dinkić: Evro ispod 90 dinara?

Dinar je ojačao prema evru za 0,09 odsto, a zvaničan srednji kurs iznosi 91,8676 dinara za evro, objavila je Narodna banka.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.02.2009.

17:27

Default images

NBS u petak nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu. Od početka godine Narodna banka je na međubankarskom tržištu, prodala ukupno 415,2 miliona evra. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je da više neće biti velikih oscilacija kursa dinara, da će se kurs stabilizovati i da može pasti i ispod 90 dinara za evro.

Dinkić je kazao da će padu kursa dinara doprineti kreditna aktivnost banaka, koja ponovo treba da se pokrene posle usvajanja poslednjih mera Vlade za ublažavanje efekata ekonomske krize.

"Kurs je stabilizovan i verujem da smo početkom februara i definitivno izašli iz valutne krize. Do skoka evra došlo je zbog ekonomske krize, jer su banke generalno prestale da daju kredite, manje deviza je dolazilo u Srbiju i zato je dinar pao", rekao je Dinkić.

On je naveo da se "slično dogodilo i u Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama sa plivajućim kursom jer su i njihove valute pale za oko 30 odsto" i da je "sada napravljena nova ravnoteža na nivou između 90 i 95 dinara za evro".

"Ne isključujem mogućnost da kurs ide i ispod 90 dinara, čak mislim da je to moguće", rekao je Dinkić navodeći da i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da kurs mora da bude stabilan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: