"Moguće gašenje nekih šećerana"

U Srbiji bi u narednom periodu neke šećerane mogle da prestanu sa radom, kaže stručnjak Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, Goran Živkov.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.01.2009.

10:59

Default images

On je precizirao da bi mogle biti zatvorene dve, od ukupno sedam šećerana, ukoliko se ne promeni međusobni odnos države, šećerana, trgovaca i farmera, ukoliko se više ne investira u taj sektor i ako pregovori sa STO i EU ne budu bili uspešni.

Živkov, bivši ministar poljoprivrede, u strategiji navodi da bi ukoliko se ne promeni stategija proizvodnje šećera došlo i do smanjivanja površina pod šećernom repom za 20 odsto, te gubitaka vrednosti proizvodnje od 65 miliona evra godišnje, ali i gubitka transportnih kompanija od 4,5 miliona evra. Proizvođači bi izgubili i oko šest miliona evra zbog neiskorišćenosti mašina.

Smanjenje proizvodnje bi uticalo i na dobijanje niže proizvodne kvote po ulasku Srbije u EU. Došlo bi i do povećanje uvoza za ukupnu vrednost proizvodnje, smanjenje izvoza i problem sa ostvarivanjem izvozne kvote.

Živkov je podsetio da je trend zatvaranja šećerana u Evropi nastavljen i da je prošle godine u EU prestalo da radi čak 77 šećerana. Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija želi da sačuva proizvodnju šećera, treba da traži i dodatne pregovore sa EU za povećanje izvoza.

Nužno je da se repa godišnje seje na 55 do 65 hiljada hektara, a potrebno je i povećanje konkurentnosti, kao i skraćenje transportnih ruta šećerne repe od njiva do šećerana, kazao je on.

Neophodna je i veća kontrola uvoza takozvane šećerne vodice za potrebe konditorske industrije koja je samo prošle godine uvezena iz Bosne i Hercegovine u količini koja je bi bila jednaka iznosu od 30 hiljada tona šećera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: