Gorivo poskupljuje više od 8 dinara

Ministarstvo rudarstva i energetike predložilo je povećanje cene goriva za oko osam dinara po litru, a Vlada je usvojila Uredbu o povećanju akciza na gorivo.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2009.

09:38

Default images

Prema tom predlogu, motorni benzini bi u proseku trebalo da poskupe za 7,5 dinara po litru i dizel za prosečno 9 dinara po litru. Saglasnost na nove cene trebalo bi da daju MInistarstva trogvine i finanasija, a važiće od subote, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Međutim, redovno usklađivanje cena derivata neće biti jedino povećanje cena goriva, jer će u narednih 10 dana naftni derivati ponovo poskupeti za dodatnih šest do sedam dinara zbog povećanja akciza po Uredbi Vlade Srbije usvojenoj danas.

Iako je cena sirove nafte drastično pala, poskupljnje goriva dolazi zbog pada dinara ali i gasne krize u Evropi, objašnjava Nebojša Atanacković iz udruženja privatnih trgovaca naftnih derivata Nafta.

"Činjenica je da se nikad nije desilo da je londonska berza toliko skuplja od njujorške. Mi jednostavno pratimo kretanje cene na londonskoj berzi ruske nafte Ural, koja je interesantno bila značajno veća. Za celih 12 dolara je bila skuplja nego što je to bila američka laka nafta. To je verovatno posledica toga što je bila ova kriza sa gasom pa je onda potrošnja u Evropi značajno porasla, pa je onda to pratilo i berzansku cenu“, rekao je on.
Direktor Petrobart Avia Aleksandar Mileusnić kazao je da je cena sirove nafte "ural" od poslednjeg usklađivanja pre 15 dana porasla za skoro sedam dinara, a kurs dolara je sa 61,7 porastao na 69,2 dolara i da su se stvorili uslovi za promenu cena goriva.

Takođe, kako daje, trebalo bi očekivati i povećanje akciza za osam dana od štampanja Službenog glasnika. Akcize za dizel će biti veće za 6,9 dinara po litru, a na benzin 6,09 dinara po litru.

Mileusnić navodi da će posle toga fiskalna zahvatanja države u ceni litra benzina biti čak 55 dinara, a da će cena benzina biti 30 dinara.

On, međutim, ne veruje da će povećanje cene naftnih derivata uticati na smanjenje potrošnje goriva.

Prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, cena goriva usklađuju se svakih 15 dana sa kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Promenu te uredbe, međutim, zatražili su Naftna industrija Srbije i naftaši koji imaju ugovore za preradu nafte u NIS-ovim rafinerijama, a ukoliko resorno ministrstvo taj zahtev prihvati, potrošače bi moglo da iznenadi još jedno poskupljenje.

Formula po kojoj se utvrđuje osnovna cena goriva je, kako tvrde, zastarela jer su u međuvremenu promenjene cene transporta i prerade tog energenta. Zbog toga, kako tvrde, gube oko 25 dolara na toni nafte.

Mileusnić je takođe kazao da su se od 2005. godine, kada je doneta Uredba o ceni goriva, stvari pormenile i troškovi transporta i prerade povećali i da se to oseća u poslovanju prometnika naftnih derivata jer se 80 odsto nafte uvozi.

"Ako smo se opredelili za tržišnu privredu i da ne radimo sa gubitkom onda moramo da uvažavamo da će da rade oni kojima se isplati. Profitne stope su izuzetno niske, tako da su nestašice uvek moguće u takvoj situaciji", navodi Mileusnić.
Nebojša Atanacković kaže da ne očekuje skoru odluku Ministarstva na taj zahtev, ali da ne postoji opasnost da u međuvremenu nestane goriva na pumpama u Srbiji.

“Sada je trend, i bar za izvesno vreme će verovatno da se nastavi taj trend povećanja cene sirove nafte, kada se to lakše ‘pegla’. Međutim, treba zaista uvažiti realnost kod toga i ako je prevoz skuplji, ako je prerada skuplja nego što je to obuhvaćeno formulom, trebalo bi doći na realne odnose“, kaže Atanacković.

Trgovci kažu i da se ne isplati ni prodaja evrodizela, koji se većinom uvozi. Prema njihovim podacima, više košta da se jedan litar evrodizela uveze nego što se zaradi kada se on u proda na srpskim pumpama.

Zahtev naftaša trenutno se analizira u Ministarstvu energetike koje će odlučiti o njegovoj opravdanosti, kaže za B92 portparol tog ministarstva Milan Budimir.

“Mi ćemo dati ocenu na osnovu dobijene dokumentaije u toku februara, da li ćemo ući u izmene postojeće uredbe. Ako budemo ulazili u izmenu postojeće uredbe na to saglasnost moraju dati ministarstva finasija i trgovine. Tek onda to ide na Vladu i tek onda možemo dobiti uredbu po kojoj će se drugačije utvrđivati cena naftnih derivata”, rekao je Budimir.

Skupština Srbije juče je usvojila povećanje akciza na gorivo pa se očekuje da nas i po tom osnovu veoma skoro očekuju još više cene na pumpama.

Na osnovu tih izmena akcize na dizel gorivo iznose 26 dinara po litru, za benzin su uvećane na 42 dinara po litru dok su akcize za tečni naftni gas kao pogonsko gorivo za automobile 13 dinara po kilogramu.

Akciza na benzin sada iznosi 35,91, a na dizel 19,1 dinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: