Maćić: Neophodna veća cena struje

Predsednik saveta Agencije za energetiku Ljubo Maćić izjavio je da trenutna cena struje u Srbiji ne omogućava uredno snabdevanje potrošača narednih godina.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.01.2009.

09:13

Default images

On je kazao da se cena struje mora menjati i tokom ove i narednih godina, kako bi dostigla nivo koji obezbeđuje uslove za neophodne investicije, odnosno gradnju dodatnih i ekološku potpunu rekonstrukciju i obnavljanje postojećih kapaciteta.

"To ni u kom slučaju ne oslobađa Elektroprivredu Srbije obaveze da dalje povećava internu efikasnost i smanjuje troškove, da bi bio konkurentna drugim kompanijama", kazao je Maćić.

Prema njegovim rečima, da bi se cene struje mogle povećavati, mora se početi sprovoditi selektivna zaštita socijalno ugroženih potrošača i da se štite samo oni koji energiju zaista ne mogu da plaćaju.

"Ministarstvo rada i socijalne politike, zajedno sa drugim institucijama, među kojima je i Agencija za energetiku, poslednjih meseci je intenziviralo pripremu neophodnih mera i izuzetno je važno da se one što pre primene", naveo je Maćić.

Srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je ranije da bi struja u Srbiji mogla da poskupi u prvom tromesečju ove godine, ali nije precizirao za koliko.

Prema tadašnjim izjavama srpskog ministra energetike, ukoliko bi se Elektroprivreda Srbije u ovom trenutku privatizovala, cena struje u Srbiji porasla bi za oko 40 odsto, kako bi dostigla tržišni nivo.

Struja za domaćinstva u Srbiji poskupela je poslednji put 1. avgusta 2008. godine u proseku za 8,9 odsto i prosečna godišnja cena kilovat sata je 4,51 dinar, a pre toga je poskupela 1. marta u proseku za 7,6 odsto i od tada se primenjuje i novi tarifni sistem za obračun utrošene električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: