Veliki gubici privrede zbog gasa

Srpska industrija gotovo 10 dana nema gas i ne radi. Unija poslodavaca Srbije navodi da gubitak po domaću privredu raste i da sada iznosi oko 3,8 milijardi RSD.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

14:14

Default images

Dnevni gubitak čitave privrede iznosi pet miliona evra dnevno, međutim, ministar energetike Petar Škundrić o ciframa i šteti nije mogao da govori. "Postoje delimične procene, a na nekima se radi, jer kriza još nije okončana", kaže on.

Srbija je za sada iz Mađarske i Nemačke ugovorila isporuke gasa zaključno sa 24. januarom, jer se računa da bi do tada i mogao da se reši rusko-ukrajinski spor, smatra Škundrić. On veruje da je, ako se to ne dogodi, produžavanje ugovora o isporukama i posle toga moguće.

"Ukoliko se situacija ne razreši učinićemo sve u okviru realnih mogućnosti da obezbedimo taj minimum potrebnih količina gasa i koristićemo kao i dosad supstituent i ostale svoje potencijale kojima trenutno raspolažemo", naveo je Škundrić.

Srpska privreda je za osam radnih dana izgubila oko 3,8 milijardi dinara zbog gasne krize, a do sada se javilo 59 srpskih kompanija koje su redukovale ili u potpunosti obustavile proizvodnju zbog nestašice gasa, navedeno je u saopštenju. Dnevni gubici po kompaniji u proseku su 49. 000 evra, tako da tih 59 kompanija dnevno izgube 2.891.000 evra.

Prema proceni Unije poslodavaca postoji još najmanje toliko kompanija za koje Unija nema podatke o gubicima, a procene govore i da dnevni gubitak čitave privrede prevazilazi pet miliona evra.

Situacija je posebno teška u izvozno orijentisanim preduzećima kao što su Fabrika vagona u Kraljevu, Želvoz, Livnica DIP u Novom Sadu i druge kompanije koje imaju pogođene poslove sa partnerima iz Evropske unije za kraj januara, februar i mart.

U saopštenju se ističe da se od početka svetske ekonomske krize poslovi teško dobijaju, a svako kašnjenje, firme moraju da nadoknade tako što plaćaju dodatne penale naručiocima posla.

Unija poslodavaca Srbije poziva sve kompanije koje se još uvek nisu javile da izvrše procenu svojih gubitaka i dostave podatke Uniji radi organizovanja sastanka svih oštećenih kompanija sa predstavnicima "Srbijagasa" i Ministarstva energetike. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović razgovarao je u Novom Sadu sa generalnim direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem koji je izrazio spremnost da se po okončanju gasne krize i sagledavanju svih gubitaka u kompanijama organizuju sastanci predstavnika oštećenih kompanija sa nadležnima u Ministarstvu energetike i "Srbijagasu."

Na tim sastancima analizirali bi se gubici svake kompanije pojedinačno i razmotrio način kako da se gubici nadoknade.

Avramović je istakao da su prilike u srpskoj privredi veoma teške, jer preduzeća već spuštaju cene svojih proizvoda da bi dobila poslove na inostranim tržištima i da bi preživela ekonomsku krizu.

Zbog kašnjenja isporuke dogovorenog plasmana domaća preduzeća će izgubiti dragocene inostrane partnere, pa "ne možemo dopustiti da preduzeća sama podnesu gubitke zbog gasne krize."

On je ukazao da gubici srpske privrede već dostižu dva puta veći iznos od onoga koji nam je potreban za osposobljavanje podzemnog skladišta u Banatskom dvoru, a ukupan gubitak privrede država će tek osetiti u narednom mesecu kroz smanjeni prihod od PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: