Bord MMF-a odobrio aranžman Srbiji

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji stand baj aranžman u visini od 402,5 miliona evra, saopštila je ta institucija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

08:53

Default images

Aranžman će trajati 15 meseci i predviđa da Srbija povuče novac za jačanje deviznih rezervi ukoliko joj to bude potrebno. Prateći ekonomski program, prema dogovoru Vlade Srbije i MMF-a, omogućiće održanje makroekonomske i finasijske stabilnosti u Srbiji.

Srbiji će odmah na raspolaganju biti 268,4 miliona evra.

Programom je predviđena restriktivna fiskalna politika, da deficit budžeta Srbije u 2009. godini bude manji od 1,75 odsto bruto domaćeg proizvoda, kontrola inflacije i astavak strukturnih reformi za jačanje privrednog rasta i izvoza.

Mere programa obuhvataju ograničavanje rasta penzija i zarada u javnom sektoru i racionalizaciju potrošnje, što će pomoći da se obezbedi novac za povećanje investicija u infrastrukturu.

Predviđeo je i jačanje okvira ciljane inflacije uz zadržavanje "plivajućeg" kursa domaće valute, navodi MMF, kao i korišćenje akumuliranih razervi finasijskog sektora za bolju spremnost na izazove svetske krize.

Prema makroekonomskom okviru očekuje da će Srbiju pogoditi pad priliva stranog kapitala i domaćih kredita, što će smanjiti domaću tražnju i inflaciju, ali i smanjiti spoljni deficit.

Vlada Srbije je planirala da rast BDP-a u 2009. godini bude 3,5 odsto, uz ubrzanje rasta u 2010. godini, dok je planirana inflacija za ovu godinu oko osam odsto.
Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Muriljo Portugal izjavio je da program vlade predstavlja odgovarajuću reakciju na izazove i da će očuvati makroekonomsku i finanijsku stabilnost kroz sveobuhvatne mera.

"Srbiji je neophodno novo uspostavljanje ekonomske ravnoteže kroz usporavanje kreditne ekspanzije i domaće potražnje zbog prelivanja globalne finasijske krize na srpsko tržište", ocenio je on.

Dosledna primena programa, naveo je Portugal, omogućiće Srbiji da nastavi uravnoteženiji i realno održiv rast.

Zamenik direktora MMF-a ocenio je i da je u Srbiji neophodan nastavak privatizacije i restrukturiranja privrede, ali i smanjivanje troškova poslovanja kako bi se pomoglo širenje privatnog sektora.

"Vlasti u Srbiji su dosledno započele da primenjuju program što daje uvernje da se srpska ekonomija uz podršku međunarodne zajednice uspeti da prevaziće trenutne teškoće", kazao je Portugal.

U Vašingtonu je boravila i ministarka finansija Diana Dragutinović, koja je ocenila da je pozitivna odluka Borda još jedna potvrda ekonomske politike Srbije.

Vrednost aranžmana Srbije sa MMF-om je 350,8 miliona specijalnih prava vučenja što je oko 75 odsto kvote Srbije u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

Novi aranžman MMF-a i Srbije dogovoren je polovinom novembra prošle godine, a uslov za njegovo odobravanje je bio da Vlada i Narodna banka Srbije potpišu sporazume kojim će se utvrditi odgovornost za kontrolu cena i stabilnost finansijskog sektora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: