Sutra sastanak o krizi kod Tadića

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković razgovaraće sutra sa predstavnicima sindikata i privrednika o posledicama svetske ekonomske krize.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.01.2009.

10:23

Default images

Na tom sastanku bi, kako je najavio Tadić, trebalo da se nađu načini za prevazilaženje poslednica svetske ekonomske krize na Srbiju, a predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović očekuje da bi to trebalo da bude još jedna prilika da se prevaziđu razlike oko primene proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

"Mi očekujemo da će doći do nastavka razgovora. Lično smatram da smo bili dosta blizu da taj kolektivni ugovor zaživi, ali ako ne dođe do rešenja u narednim danima, mi se spremamo, sa kolegama iz UGS Nezavisnost, na proteste, kako bismo izvršili pritisak”, rekao je Orbović.

Član Predsedništva SS-a i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Zoran Vujović je rekao da ima načina da se iz svake, pa i ove situacije izađe na zakonit način, kao i da je neprimenjivanje proširenog dejstva ugovora od 1. januara 2009. godine nezakonito.

Vujović objašnjava da je OKU ugovor posebne vrste, jer se odnosi na sve zaposlene, ali ne i na sve poslodavce. Zato se, naveo je, pribeglo potpisivanju njegovog proširenog dejstva.

Prošireno dejstvo OKU-a znači da je do 1. januara 2009. godine taj ugovor trebalo da se odnosi na sve poslodavce u Srbiji, a ne samo na one koji su bili članovi UPS-a u trenutku kada je on potpisan, krajem aprila prošle godine, precizirao je on.

Ljajić: Kompromis je moguć

S druge strane, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, najavio je nastavak dijaloga sa sindikatima i poslodavcima i rekao je da je uveren da je kompromis moguć.

“Sigurno je da će premijer Cvetković uputiti poziv svim socijalnim partnerima na nastavak dijaloga, na traženje rešenja iz ove situacije koja nikom ne odgovara – ni Vladi, ni poslodavcima, ni sindikatima. To kompromisno rešenje mora da uvaži interese svih socijalnih partnera, ali i realnosti koje postoje u zemlji”, kaže Ljajić. Ljajić je ocenio da socijalni partneri u Srbiji imaju tri važne teme za dogovor, a prva je kako upotpuniti pravni vakuum, nastao jednostranim istupanjem Unije poslodavaca iz Opšteg kolektivnog ugovora, čime je taj dokument stavljen van snage.

Ministar je podsetio da je u prethodnim razgovorima o primeni Ugovora i njegovom proširenom dejstvu, Vlada predlagala primenu njegovih "nespornih odredaba koje ne iziskuju finansijske obaveze države, a da onda počnemo sa postepenom primenom drugih odredaba kada se za to steknu finansijski uslovi", što su sindikati odbili.

On je ponovio uverenje da je socijalni dijalog moguće vratiti u normalan kolosek i naveo da je i Vladi i sindikatima i poslodavcima zajedničko opredeljenje za očuvanje radnih mesta.

"Jedan od razloga zašto smo stavili van snage Opšti kolektivni ugovor, nakon što je Unija poslodavaca izašla iz tog procesa, bila je najava da neki poslodavci neće moći da izdrže teret obaveza predviđenih ugovorom i da bi to oni mogli da iskoriste kao izgovor u prvim mesecima ove godine da otpuste radnike, pravdajući to činjenicom da ne mogu plate povećati za 20 odsto koliko je predviđeno ugovorom", kazao je Ljajić.

Kao preostale prioritete razgovora Ljajić je naveo socijalni pakt za ublažavanje efekata ekonomske krize, ali i izmene Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: