Zabrana za srpsku robu na Kosovu

Od 1. januara 2009. godine kosovske institucije uvešće zabranu uvoza robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.12.2008.

08:26

Default images

To je odgovor kosovske strane na odluku vlasti u Beogradu i Sarajevu da zabrane uvoz i transport robe na kojoj umesto "UNMIK carina" piše "carina Kosova".

Direktor odeljenja za međunarodnu trgovinu u Privrednoj komori Kosova Safet Grdžaliu kazao je nedavno da je odluka definitivna i da tu odluku podržava i većina potrošača na Kosovu.

On je kazao da su se u kosovskim institucijama na ovakvu meru odlučili zbog reciprociteta i da su kosovske institucije bile primorane na reagovanje posle odluke Beograda i Sarajeva da od početka decembra zabrane uvoz i transport robe sa Kosova.

"Jedna stvar nas čudi, kako je moguće da se zarad političkih stavova u Beogradu gubi ovakvo tržište i potencijal kakvo je Kosovo. Samo tokom ove godine iz Srbije je legalno uvezeno robe u vrednosti većoj od 253 miliona evra. Kada se tome doda i Mitrovica i ono što je nelegalno ušlo, mislim da uvoz premašuje 500 miliona evra", kazao je Grdžaliu.

"Mi ne tražimo ništa drugo već samo reciprocitet. Ono što važi za sve neka važi i za Kosovo. Ako je do političkih mera, neka se sedne i razgovara, ali pustimo ekonomiju neka se razvija", kazao je Grdžaliu i ocenio da je odluka da se zabrani izvoz robe sa Kosova zbog papira politički motivisana i da se sa njom ne slažu privrednici u Srbiji.

On je najavio da će mere kosovske vlade početi da se primenjuju od 1. januara. "Te mere mi ćemo sprovoditi postupno, u tri ili četiri etape. Moramo biti oprezni jer određeni deo poslovnih ljudi sa Kosova ima dobru saradnju sa trgovcima i proizvođačima iz Srbije i ne možemo ‘ad hok’ odjednom sve to zabraniti", kazao je Grdžaliu.

On je dodao da ovakva kretanja dovode u pitanje o sporazumima CEFTA, potpisanih između zemalja jugoistočne Evrope. "U slučaju Kosova i Srbije i Kosova i Bosne, CEFTA više ne postoji ili ako postoji onda je minut do 12 da se nesto preduzme da se barijere otklone i reše, jer ne vode nigde", ocenio je Grdžaliu.

Na Kosovo se iz Srbije najviše uvoze prehrambeni proizvodi i to najčešće iz kompanija kao što su Bambi, Soko Štark, Imlek, Pionir i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: