Otvaranje T.C. Ušće u aprilu 2009.

Beogradski tržni centar "Ušće", vredan 150 miliona evra, trebalo bi da bude otvoren 31. marta 2009. godine, najavljuju u kompaniji Balkan ril estejt.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.12.2008.

09:21

Default images

Zamenica izvršnog direktora kompanije Balkans ril estejt Radmila Nikolić rekla je da će izgradnja druge poslovne kule u okviru kompleksa "Ušće" početi nakon otvaranja šoping centra. Balkan ril estejt je nastao transformacijom kompanije MPC propertis.

"Reorganizacija MPC propertisa završena je 22. decembra. Strategija američke investicione banke Meril Linč je da zajednička kompanija Balkan ril estejt bude platforma za poslovanje u regionu", kazala je Nikolićeva.

Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik te kompanije sa ukupnim kapitalom od 56 miliona evra je holandska kompanija Balkans ril estejt, iz Roterdama.

Nikolićeva je kazala i da Balkans ril estejt nije odustao od izgradnje oko 90.000 kvadratnih metara poslovnog prostora na tri hektara zemljišta kod Autokomande u Beogradu.

"Stručnjaci kompanije rede na konceptu projekta. Svi planovi za realizaciju se rade u dogovoru sa partnerom, američkom investicionom kompanijom Meril Linč", istakla je ona.

Nikolićeva je kazala da ukupne investicije kompanije u 2008. godini iznose 200 miliona evra, a da su u narednih pet godina planirana ulaganja do jedne milijarde evra.

"Trenutno je u fazi gradnje 190.000 kvadratnih metara, a u pripremi su projekti ukupne površine od 500.000 kvadratnih metara. Projekti će biti finansirani kombinacijom sredstava kompanije i banaka", navela je Nikolićeva.

Fokus Balkans ril estejta, kazala je, predstavlja investiranje u šoping centre na prvoklasnim lokacijama u svim gradovima bivše Jugoslavije. "Takve lokacije smo već kupili u dva grada", rekla je Nikolićeva, ali nije precizirala o kojim gradovima ili državama je reč.

Pošto se Balkans ril estejt bavi investiranjem i razvojem projekata, a ne upravljanjem, partner u tom segmentu je kompanija ECE koja se bavi upravljanjem šoping centrima, kazala je zamenica izršnog direktora kompanije.

Prema njenim rečima, ECE upravlja sa više od 100 šoping centara u Evropi, a partnerstvo sa tom kompnijom omogućiće dostizanje međunarodnih standarda u nivou usluga.

Nikolićeva je ocenila da ne bi trebalo očekivati značajan pad aktivnosti u izgradnji nekretnina u Srbiji iako se najavljuje snažniji uticaj svetske ekonomske krize i dodala da kompanija Balkans ril estejt nije menjala poslovne planove.

Ona je kazala i da bi trebalo očekivati pad cena stambenog i poslovnog prostora u Srbiji, ali da on neće biti značajan. "Pad cena će biti manji nego u zemljama centralne Evrope", rekla je Nilolićeva ne precizirajući koliko bi nekretnine u Srbiji mogle da pojeftine.

MPC propertis je ranije objavio da će se tržni centar "Ušće" prostirati na 130.000 kvadratnih metara, a kula bliznakinja postojeće poslovne zgrade od 25 spratova u okviru kompleksa imaće površinu od 25.000 kvadratnim metara i u nju bi će biti uloženo oko 40 miliona evra.

Američka investicionona banka Meril Linč postala je u januaru 2008. godine vlasnik 25 odsto kapitala MPC propertisa, koji je poslovao u okviru MPC holdinga srpskog biznismena Petra Matića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: