Inflacija u novembru 0,2 odsto

Inflacija u novembru u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena po metodologiji Evropske unije, iznosila je 0,2 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2008.

11:40

Default images

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, inflacija je u odnosu na novembar prošle godine dostigla 10,9 procenata. Najviše je u novembru, za 1,4 odsto, poskupela odeća i obuća, povećanje cena od jedan odsto zabeležen je u grupi stan, voda, električna energija, gas i drugi ogrev.

U grupi rekreacija i kultura povećanje je 0,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića su skuplji u proseku za 0,7 procenata, dok je u grupi transport zabeleženo pojeftinjenje od 4,2 odsto zbog nižih cena derivata nafte.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navedeno je u saopštenju.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, kojom se meri rast cena na malo, U Srbiji je u novembru zabeležena deflacija od 0,1 odsto, a inflacija u prvih 11 meseci ove godine je bila 7,9 procenata.
U julu, avgustu i septemberu ove godine izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji bili su 40.154 dinara, od čega je najveći deo bio za hranu i bezalkoholna pića - 41,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji u tom periodu iznosila su 44.835 dinara.

Dodaje se da su od ukupno raspoloživih sredstava, 94,7 odsti činili prihodi u novcu, a 5,3 procenata prihodi u naturi.

Najveći udeo u novčanim prihodima imali su prihodi iz redovnog radnog odnosa - 52 odsto i penzije - 28,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: