Besplatne akcije i Komercijalne?

Jedna od kompanija čije bi se akcije mogle da se besplatno dele građanima je i Komercijalna banka, piše list Blic.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 13.12.2008.

12:32

Default images

Taj dnevnik navodi da, pošto je malo verovatno da će vrednost besplatnih akcija koje će građani dobiti dostići vrednost od hiljadu evra, u Vladi Srbije razmišljaju da povećaju broj preduzeća čije će akcije biti deljene kako bi dobijeni iznos bio što veći.

Prema nezvaničnim najavama, razmišlja se da uz akcije planiranih šest preduzeća građani dobiju akcije još jednog ili dva preduzeća. Ovakvu mogućnost dopušta i Zakon o podeli besplatnih akcija.

Tako bi uz ranije planirana javna preduzeća, građani mogli da u narednom period postanu i vlasnici akcija Komercijalne banke, čime bi se iznos koji će građani dobiti od besplatnih akcija bitno povećao.

Prodaja Komercijalne banke išla bi putem IPO-a (inicijalne javne ponude na berzi), a građanima bi bilo podeljeno 15 odsto akcija (a ne novac od prodaje). Trenutna tržišna vrednost ove banke sada iznosi 19,7 milijardi dinara (oko 250 miliona evra) i zbog efekata svetske krize doživela je drastičan pad u odnosu na prošlu godinu kada je vrednost banke bila čak tri puta veća (62 milijarde dinara).

Procenjuje se da bi nakon stabilizacije krize u 2010. godini (kada bi akcije ove banke najranije mogle biti iznete na berzu), njena sadašnja vrednost mogla biti barem udvostručena. Dodatnu sigurnost uliva i to što je suvlasnik ove banke Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je pre dve i po godine za 25 odsto akcija Komercijalne banke platila 70 miliona evra.

Inače, najveći broja akcija te banke ima država Srbija (42,5 odsto), zatim EBRD (25 odsto), a ostatak drže pravna lica, među kojima su i Jugobanka u stečaju (3,69 odsto) i Dunav osiguranje (3,48 odsto).

Dosadašnja iskustva sa prodajom srpskih banaka pokazuju da su one uglavnom bila kupovane po tri puta većoj ceni od knjigovodstvene. Tako je Nacionalna banka Grčke kupila je 99,4 odsto akcija Vojvođanske banke po ceni od 385 miliona evra, Delta banku je italijanska Inteza kupila za 333 miliona evra, dok je mađarska OTP banka kupila tri srpske banke (Nišku, Kulsku i Cepter) po ceni od 119 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: