Radujko: Država bira način prodaje

Način privatizacije "Telekoma Srbija" treba izabrati zavisno od toga šta vlasnik, odnosno država, time želi da postigne, kaže generalni direktor Branko Radujko.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 12.12.2008.

17:46

Default images

Ako želi više novca za određeni paket akcija, analize pokazuju da je tenderska prodaja optimalnije rešenje, a ako je cilj razvoj tržišta kapitala i aktivnije uključivanje građana u ekonomski život, rešenje je inicijalna javna ponuda (IPO), rekao je Radujko u intervjuu Ekonomistu.

"Država će morati da odluči šta će da radi. Privatizacioni savetnik je izabran i videćemo da li će on predložiti strategiju IPO ili će preporučiti neki drugi model privatizacije", dodao je on.

Imajući u vidu trenutno stanje na tržištu, Radujko je istakao da ukoliko država i dalje želi da podstiče razvoj Telekoma u regionu, a time i svoj uticaj, logično bi bilo da zadrži većinski deo i u tom slučaju "treba podići stepen korporativne kulture da bi Telekom opstao na konkurentnom tržištu".

"Druga opcija je da država, ukoliko odluči da ne bude dominantan vlasnik, izabere način na koji će prodati svoje akcije. Trebalo bi pažljivo razmotriti koliki paket akcija bi to bio", naveo je on.

Radujko je naglasio da se zalaže za liberalizaciju tržišta fiksne telefonije jer, Telekom "nosi balast monopola u fiksnoj telefoniji, a nema nikakve koristi od toga". On smatra da konkurencija može samo da pospeši rad onog ko je do tada bio monopolista. "Ne plašimo se konkurencije, naprotiv, radujemo joj se. Iskustvo koje imamo u mobilnoj telefoniji i na tržištima Bosne i Hercegovine i Crne Gore daje za pravo ovakvom našem stavu", rekao je on.

Radujko je naveo i da su u narednoj godini neophodne investicije Telekoma od 260 miliona evra da bi se približio cilju da u Srbiji nema više dvojnika ili domaćinstava bez fiksnih telefona.

Imajući u vidu globalnu krizu i obavezu od 300 miliona evra za otplatu zajma za "Telekom Srpske", jasno je da akvizicija sledeće godine neće biti, kazao je direktor Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: