Srbiji 120 mil. evra kredita od EIB

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisali su dva ugovora o kreditima ukupne vrednosti 120 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

16:27

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić je kazao da će 70 miliona evra biti namenjeno renoviranju kliničko-bolničkih centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, a 50 miliona za lokalnu infrastrukturu.

"Potpisivanjem tih ugovora se potvrđuje da je EIB, koji je od 2001. godine investirao 1,4 milijarde evra u Srbiji, ključni finansijski partner na putu Srbije ka Evropskoj uniji", kazao je Đelić.

On je izrazio očekivanje da će do kraja marta biti završen dogovor oko kredita EIB-a vrednog 250 miliona evra, za finasiranje likvidnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je precizirala da će kredit od 50 miliona evra za lokalnu infrastrukturu biti realizovan preko Ministarstva za Nacionalni investicioni plan.

"Kredit je odobren po standardnim uslovima EIB-a, s rokom otplate od 20 godine i namenjen je za finasiranju projekata obnove putne mreze, škola i objekata o kulturne vrednosti", kazala je ministarka i dodala da će kredit za četiri klinička centra u Srbiji omogućiti povećanje broja bolničkih ležajeva za šest hiljada.

"Kredit od 70 miliona evra biće realizovan preko Ministarstva zdravlje Srbije, a rok otplate je 25 godina", navela je Diana Dragutinović. Kazala je da bi krediti trebalo da budu ratifikovani u Skupštini Srbije tokom 2009. godine.

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapjeko kazao je da taj kredit predstavlja drugu tranšu ukupne pozajmice od 200 miliona evra za kliničko-bolničke centre u Srbiji i dodao da je prvih 80 miliona evra realizovano u 2006. godini.

"Novim zajmovima EIB potvrdjuje opredeljenje i posvećenost da podrži razvoj Srbije i njen put ka evropskim integracijama", kazao je Skanapjeko i najavio da će ta banka nastaviti da podržava razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, što je potvrđeno i odobravanjem 50 miliona evra kredita za kompaniju Hipo Alpe-Adria lizing u Srbiji za finasiranje tih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: