Posao Zastave i Fijata prema planu

Tvrdnje da je zbog finansijske krize ugrožen posao sa Fijatom - nemaju osnova, izjavio je predsednik radne grupe za realizaciju posla Nebojša Zdravković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

17:47

Default images

Ovu informaciju potvrdio je za B92 i zamenik predsednika Samostalnog sindikata preduzeća “Zastava automobili” Zoran Marković, koji navodi da se sve pripreme odvijaju prema planovima.

Najave predsednika grupe Fijat Serđa Markionea da će italijanski proizvođač automobila uskoro naći partnera u nekoj od svetskih auto kompanija nikako ne može negativno uticati na status Zastave, tvrde u poslovodstvu te kompanije.

Direktor “Zastava vozila” Zoran Radojević tvrdi da će čak uticati pozitivno zbog povećanja broja proizvedenih automobila, što će dovesti do povećanja dobiti. “Sve ide u skladu sa dinamikom koja je dogovorena. Mi u fabrici vršimo raščišćavanje prostora za unošenje nove tehnologije. Na linijama na kojima je rađena ’zastava 10’, u najskorije vreme počeće montaža ’punta’, tako da sve ide po planu”, izjavio Radojević.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković navodi da se svetska kriza u auto industriji može čak pozitivno reflektovati na Zastavu.

“Izlaz Fijata iz ove krize je Zastava, gde će se po niskim troškovima proizvoditi mali i jeftini automobili. Fijatov prvobitni plan bio je da ih izvozi samo na tržište istočne Evrope, ali sada planiraju da ih izvoze na tržište cele Evropske unije”, kaže Zdravković i dodaje da "program Fijata ostaje nacionalni prioritet broj jedan uz Koridor 10. U novom budžetu Vlade Srbije za 2009. godinu Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdvojilo je 14 milijardi dinara upravo za realizaciju tog programa”.

Sindikalni lideri u Zastavi navode da prema poslednjim informacijama kojima raspolažu sve pripreme za proizvodnju u kragujevačkoj fabrici se odvijaju po ranije dogovorenoj dinamici.

"Na jutrošnjem kolegijumu koji je održan u fabrici ‘Zastava automobili’ sagledana je dalja dinamika poslova. Deo radnika radi na kompletiranju vozila, druga grupa na izradi rezervnih delova koje zakonski moramo da završimo, dok treća grupa zaposlenih radi na dislokaciji opreme”, rekao je zamenik predsednika Samostalnog sindikata "Zastava automobili" Zoran Marković.

“Tako da se posao koji je planiran sa Fijatom odvija ranije određenom dinamikom. Jeste da se malo kasni, jer se kasnilo i sa potpisivanjem samog ugovora”, objašnjava on.

Zamenik gradonačelnika Zdravković kaže da će Fijat prve mašine za proizvodnju automobila dopremiti u kragujevačku Zastavu već početkom naredne godine, kada će biti nastavljeni i radovi na neophodnoj infrastrukturi koja će pratiti proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: