Evro ponovo iznad 86 dinara

Dinar je oslabio prema evru za 0,89 odsto ili za 76 para, drugi dan uzastopno, tako da zvanični srednji kurs centralne banke iznosi 86,0474 dinara za evro.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.12.2008.

17:18

Default images

Domaća valuta je u četvrtak, posle trodnevnog jačanja, već oslabila prema evru za 1,51 odsto ili za 1,27 dinara, tako da je zvanični srednji kurs iznosio 85,2808 dinara za evro.

Zvanični srednji kurs evra počeo je da pada posle najave najavljenih mera NBS za povećanje devizne likvidnosti bankarskog sektora i ponovnog organizovanja "fiksing" sastanka međubankarskog deviznog tržišta.

NBS je od početka oktobra prodala na međubankarskom deviznom tržištu oko 718 miliona evra, od čega 91,8 miliona u decembru. Centralna banka je nakon toga, u par navrata poslednjih dana, kupovala evre da bi sprećila preterani rast dinara.

Guverner Radovan Jelašić izjavio je nedavno da će naredne godine tržište odrediti da li će kurs biti u proseku 85 dinara prema evru i poručio građanima da hiperinflacije neće biti i da ne strahuju, jer će centralna banka i državne institucije obezbediti stabilnost cena. Jelašić je naglasio da centralna banka zna kakav efekat ima kurs na postizanje najvažnijeg cilja - stabilnosti cena.

Dinar je najslabiji prema evru bio 4. decembra kada je jedan evro dostigao rekordnu vrednost od 91,6317 dinara za evro. Dinar je od 25. novembra do 4. decembra ukupno oslabio za 4,4 odsto prema evru. Ove godine evro je bio najslabiji 7. avgusta, kada je njegov srednji kurs bio 75,7543 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: