Iz vetra 2,3 milijardi kilovata

Pomoćnik ministra energetike Dejan Stojadinović kaže da Srbija ima potencijal da iz energije vetra proizvodi 2,3 milijarde kilovat časova električne energije.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

16:37

Default images

On je kazao da je to oko sedam odsto sadašnje proizvodnje i dodao da bi proizvodnja električne energije vetrogeneratorima bila ekonomična potrebna je minimalna srednja godišnja brzina vetra od pet metara u sekundi na visini od 50 metara iznad tla.

Prema rečima Stojadinovića, u Srbiji lokacije sa najvećom prosečnom godišnjom brzinom vetra su Midžor gde je brzina 7,66 metara u sekundi, Suva planina (6,46), Vršački breg (6,27), Tupižnica (6,27), Krepoljin (6,18) i Deli Jovan (6,13).

"Aktuelne lokacije u Srbiji na kojim bi mogle biti izgrađene vetroelektrane su i Dolovo kod Pančeva, Bela Crkva, Inđija i Kovin, ali se te lokacije još analiziraju", rekao je Stojadinović i naglasio da je ukupan instalirani kapacitet vetrogeneratora u svetu u prošloj godini bio oko 100 gigavata, dodajući da su u Evropi najveći proizvođači energije na vetar Nemačka i Španija.

Stojadinović je dodao da ministarstvo energetike priprema sistem podrške investitorima za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u Srbiji po kojem bi država garantovala otkup i cenu proizvedene struje iz tih izvora.

"Investitorima bi trebalo biti omogućeno da sa Elektroprivredom Srbije (EPS) potpišu ugovor na 12 godina koji će im garantovati otkup, a garantovana cena električne energije proizvedene iz energije vetra bi trebalo da bude iznad deset evro centi po kilovat satu", kazao Stojadinović.

Dulić: Moramo da ulažemo u OIE

Duliæ je naveo da Srbija mora da se sprema za godine koje dolaze
Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da Srbija mora da uloži velike investicije u obnovljive izvore energije kako bi se uključila u zajedničku borbu protiv klimatskih promena.

On je naveo da Srbija mora da se sprema za godine koje dolaze, koje će pre svega podrazumevati velike investicije u obnovljive izvore energije i polako odustajanje od stvaranja električne energije od onih izvora koji nisu obnovljivi.

"Moramo da shvatimo da će u vremenu koje dolazi jedan od uslova za ulazak u EU će biti da pratimo razvijene zemlje u ulaganju u obnovljive izvore energije", kazao je ministar Dulić i dodao dodao da su razvijene zemlje zainteresovane za ulaganje u čistije tehnologije u Srbiji.

Farma vetrogeneratora u Negotinu

Studija opravdanosti izgradnje farme vetrogeneratora Popadija u Negotinu pokazuje da u tom gradu ima oko 2.400 sati vetra godišnje. Studija je rađena po prodajnoj ceni energije proizvedene iz vetra od oko 9,7 evro centi.

Izgradnje farme vetrogeneratora Popadija koštala bi oko 1.400 evra po instalisanom kilovatu, mogla bi da se koristi oko 25 godina, a investicija bi se isplatila već posle osam godina.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Perić naglasio je da Srbija nije preterano bogata vetrogeneratorima i da kod nas u dosadašnjoj praksi taj potencijal nije dovoljno korišćen za proizvodnju energije. On je istakao da je potencijal vetra u Srbiji oko 1.300 megavata instalisane snage.

On je istakao da je naša zemlja, od obnovljivih izvora energije najbogatija hidroenergetskim potencijalom, biomasom koja čini oko 80 odsto potencijala obnovljivih izvora energije, kao i da je bogata drvnim potencijalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: