Jeftinije mleko, skuplji lekovi

Mlekare Imlek i Salford sniziće cene mleka za oko 10 odsto, klaničari najavljuju pojeftinjenje mesa, a lekovi će poskupeti za nešto više od 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

16:33

Default images

Mlekara Imlek će od ponedeljka, 15. decembra, sniziti cene mleka za osam do 12 odsto, kao i cene maslaca za 12 odsto. Sniženje cena je trajno, odnosno nije akcija pred novogodišnje praznike, rekao je generalni direktor Imleka Slobodan Petrović.

On je precizirao da će cena litra pasterizovanog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koje ta mlekara doprema trgovinama, biti smanjena sa 53,5 dinara na 48,15 dinara.

Veleprodajna cena litra dugotrajnog, odnosno sterilizovanog mleka sa 2,8 procenata mlečne masti, koje sada košta 65 dinara, biće 59,9 dinara, kazao je Petrović. Prema njegovim rečima, nova cena pakovanja od 125 grama maslaca, koje sada košta 60,3 dinara, biće 53 dinara.

Petrović je kazao da su se na sniženje cena odlučili zbog trenutne situacije u kojoj se zemlja i stanovništvo nalaze i globalne ekonomske krize, kako bi se olakšalo potrošačima.

On je istakao da će Imlek, koji pokriva oko 40 odsto tržišta Sdrbije mlekom i mlečnim proizvodima, u narednom periodu poslovati tako da za proizvode čija je cena snižena pokriju samo osnovne troškove proizvodnje.

Direktor Šabačke mlekare Zoran Matić izjavio je da ta kompanija još razmatra da li će sniziti cene mleka. "Cene mleka Šabačke mlekare već su za deset odsto niže od konkurenata. Mi ćemo razmotriti naše mogućnosti i nakon toga odlučiti da li ćemo smanjiti cene ", rekao je Matić.

Šabačka mlekara ima oko deset odsto učešća na tržištu mleka u Srbiji. Snižavanja cena najavila je i Subotička mlekara, koja kao i Imlek posluje u sasatvu Denjub fuds grupe. Građane će obradovati i vest klaničara da tokom sledeće nedelje mogu očekivati pojeftinjenje mesa.

„S obzirom na to da je cena tovljenika u padu, svinjsko meso će tokom sledeće nedelje najverovatnije pojeftiniti od pet do sedam odsto. To nažalost, neće biti slučaj i sa junetinom, koja i dalje drži cenu“, kaže Žika Stevanović, direktor klanice „Budućnost“ iz Kragujevca.

Kompanija „Žitko“ iz Bačke Topole prva je mlinska kompanija u Srbiji koja je u trgovinskim lancima spustila cene brašna T-500.

„Na sniženje cena odlučili smo se usled trenutne situacije na tržištu sirovina, ali i zbog toga da bismo u vreme pojačane praznične kupovine potrošačima obezbedili kupovinu po povoljnijim uslovima. Plan je da navedena akcija traje do 15. januara sledeće godine, a ako se bude dobro pokazala, sa predviđenim rastom prodaje biće i produžena. Cena je korigovana za sva pakovanja brašna tipa 500 za osam odsto, što trgovački lanci u potpunosti prenose na potrošače“, kaže Dejan Pilja iz „Žitka“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: