Do oktobra 1,98 miliona turista

U Srbiji je u prvih deset meseci ove godine boravilo 1,98 miliona turista, što je za jedan odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

18:30

Default images

Turistička organizacija Srbije (TOS) navodi da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od toga 28 odsto, odnosno 555.812 stranih turista, čija je poseta sedam odsto manja nego prošle godine.

Do oktobra ostvareno je 6,4 miliona noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 5,2 miliona noćenja, a 1,2 miliona ostvarili su stranci.

Domaći turisti najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji gde su ostvarili 438.154 noćenja, a to je 13 odsto manje nego u istom periodu 2007, zatim slede Beograd, Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik. Stranci su uglavnom boravili u Beogradu i tu ostvarili 629.063 noćenja, što je 11 odsto manje nego prošle godine, zatim slede Novi Sad i Zlatibor. Srbiju su najviše posećivali turisti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Italije.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković kaže da bi skupština trebalo u prvom kvartalu 2009. da usvoji novi zakon o turizmu. "Očekivali smo da će novi zakon biti usvojen do kraja ove godine, ali je zbog produžene skupštinske rasprave to pomereno za 2009", izjavio je on.

Petković kaže da novi zakon predviđa pojednostavljenje registrovanja i licenciranja preduzeća koja se bave turizmom, kroz uvođenje jednošalterskog sistema. On je rekao da će biti formiran registar turizma, koji će biti direktno povezan sa Agencijom za privredne registre, tako da će svi podaci o turističkim subjektima biti dostupni javnosti. Registar turizma evidentiraće sve agencije, preduzeća koja se bave ugostiteljstvo, nautičkim turizmom, seoska domaćinstava, vodiči i drugo.

Prema rečima Petkovića, novim zakonom predviđeno je i formiranje turističke razvojne kompanije, čiji će zadatak biti realizacija investicionih turističkih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: