"Tigar tajers" staje na tri nedelje

Pirotska fabrika automobilskih guma “Tigar tajers” najavila je da će sutra započeti tronedeljnu obustavu proizvodnje.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

14:13

Default images

Rukovodstvo fabrike se na obustavu proizvodnje od 12. decembra ove godine do 3. januara 2009. odlučilo zbog efekata svetske ekonomske krize, rekao je Vladimir Nikolić, generalni direktor pirotske fabrike čiji je većinski vlasnik francuski Mišlen.

Prema njegovim rečima, globalna kriza se reflektuje i na Srbiju, a pogotovo na “Tigar tajers”, koji oko 90 odsto svojih proizvoda izvozi.

"Problemi koji se pojavljuju su pre svega u manjem obimu narudžbina, a tu je i naša želja da se smanje zalihe gotovih proizvoda na kraju godine i zato smo odlučili da zaustavimo proizvodnju", kazao je on. "U ovom trenutku nema otpuštanja radnika. Počinjemo sa radom 3. januara u skladu sa planovima", kazao je Nikolić.

Prema rečima Nikolića, od 12. decembra do 3. januara iduće godine radiće samo servisi i prateće službe. U fabrici u Pirotu radi oko dve hiljade ljudi, a u fabrici u Babušnici oko 200.

Predsednik Samostalnog sindikata Korporacije Tigar Zoran Rančić kazao je da je reč o opravdanom plaćenom odsustvu koji je posledica svetske ekonomske krize i tokom kojeg će radnici dobijati 65 odsto plate.

"Reč je o kraćem periodu odmora, s obzirom da će deo radnika koristiti godišnji odmor, a deo će biti angažovan na remontu mašina. Od 2.200 radnika dvadesetak dana će na plaćenom odsustvu biti nešto više od 300 radnika koji su radili direktno na mašinama u proizvodnji dok će svi ostali biti angažovani na remontu mašina", kazao je Rančić.

Prema njegovim rečima, naredne godine “Tigar tajers” ne planira kolektivne godišnje odmore niti redovne godišnje remonte i celokupna radna snaga biće angažovana tokom cele godine.

Rančić je naglasio da u svim ostalim organizacionim celinama “Korporacije Tigar”, kao što su “Tigar-obuća”, “Tehnička guma”, “Hemijski proizvodi” i “Poslovni servis” nema nijednog radnika koji će biti na opravdanom plaćenom odsustvu do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: