Uzelac: Moja plata je 355.000 RSD

Direktorka Centralnog registra za hartije od vrednosti Vida Uzelac demantovala je da je njena plata 1,2 miliona dinara i da je u novembaru bila 355.205 dinara.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 11.12.2008.

12:20

Default images

"Kada je reč o naknadi za mesto predsednika Upravnog odbora dobila sam jednu prosečnu bruto zaradu u Republici Srbiji 43.000 dinara, kao i svi članovi UO. Po zaključcima Vlade, smanjili smo na neto prosečnu platu, tako da će sledeća naknada biti 34.000 dinara i ostaće tolika", kazala je Uzelčeva.

Ona je istakla da platu nije držla u tajnosti zato što je ona velika, već zato što je reč o propisu i principu tajne kojeg ona mora da se pridržava.

Vida Uzelac je rekla da je iz medija saznala da premijer Mirko Cvetković želi da ona objavi kolika joj je plata i da je predsednika Vlade o visini svojih primanja obavestila u pismu pre dva dana.

Direktorka Centralnog registra za hartije od vrednosti ipak nije svojim memadžerskim ugovorom, izvodom o isplati na tekući račun ili sličnim dokazom dokumentovala svoje tvrdnje.

Vida Uzelac rekla je i da zaposleni u Centralnom registru za hartije od vrednosti dobijaju nagrade dva puta godišnje i, kako je navela, "eventualno poneko još neki bonus".

Ona je istakla da su plate direktora sličnih preduzeća u okruženju više od 10.000 evra i da takav posao ne bi radila za manju platu od one koju sada prima.

"Čeka se na uputstva za pravilnik“

Ministarstvo za državnu upravu, koje bi trebalo da uradi pravilnik o javnim preduzećima, još nije dobilo instrukcije za njegovu izradu.

Ministar za državnu upravu Milan Marković izjavio je da očekuje da će instrukcije za izradu pravilnika o javnim preduzećima, kojim bi trebalo da se odredi visina plata direktora, ubrzo biti prosleđene Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. On je kazao da se on zalaže za smanjenje plata direktora i ukidanje oznake "poslovna tajna" kada je reč o javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, dilema je da li bi pravilnik trebalo da uvaži razliku među preduzećima - onih koja su na tržištu i imaju jaku konkurenciju i onih koja su monopolisti.

"Ministarstvo će uraditi pravilnik bez odlaganja čim dobijemo odgovarajuće instrukcije. Mislim da ćemo te inpute dobiti vrlo brzo. Takođe, ne verujem da iko išta zateže, već se stalno postavljaju određene nedoumice oko visine primanja i razlikovanja preduzeća koja jesu na tržištu i imaju jaku konkurenciju, kao što je 'Telekom', i onih koja su monopolisti", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, stvar je kompleksnija nego što je to bio slučaj sa upravnim odborima kada je ministarstvo dalo predlog koji je odmah prihvaćen i urađen je pravilnik.

Marković je rekao da se može očekivati reorganizacija, to jest smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi.

"Štednja sigurno, ali sam proces reorganizacije je veoma složen i uslovljen brojnim činiocima. Mi pripremamo neke predloge, radimo na njihovom usaglašavanju i analizi efekata i o tome će javnost bti blagovremeno obaveštena", kazao je Marković.

On je istakao da, međutim, broj službenika nije najveći problem u državnoj upravi (to je oko šest odsto od ukupnog broja zaposlenih koji plate primaju iz budžeta), već nekonkurentnost državne uprave na tržištu rada, što dovodi do gubitka kvaliteta i obnove kadrova u državnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: