Koridor 10: Železnici 4,6 mlrd. €

U izgradnju železničkog Koridora 10, koji je jedan od prioriteta Vlade Srbije, u narednih sedam godina će, uprkos krizi, biti uloženo oko 4,6 milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

18:01

Default images

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je rekao da će u naredne četiri godini u taj koridor biti uloženo 1,1 milijarda evra i dodao da je obaveza Srbije da za sedam godina napravi dvokolosečnu prugu za mešoviti saobraćaj, za brzine od 160 do 250 kilometara na sat.

Mrkonjić je naglasio i da će se najpre raditi Beogradski čvor i pruge Niš-Dimitrovgrad i Kragujevac-Lapovo, dodajući da u Srbiji više neće biti rekonstrukcije pruga za brzine ispod 160 kilometara na sat.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je rekla da je Koridor 10 nacionalni projekat koji ima najviši prioritet za realizaciju. Ona je kazala da budžet neće ugroziti izgradnju Koridora 10 jer će sledeća godina biti posvećenja izgradnji projektne dokumentacije za Koridor, čija bi realizacija trebalo da počne 2010. godine.

Kalanovićeva je navela da će iz budžeta Srbije za sledeću godinu biti izdvojeno pet milijardi dinara za infrastrukturu, a 12 milijardi dinara za NIP i dodala da je za razvoj železničkog saobraćaja predviđena 282 miliona evra, od čega 100 miliona evra za Koridor 10.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević je rekao da je železnički saobraćaj u Srbiji potpuno zanemaren, da železnički u ukupnom putničkom saobraćaju učestvuje sa devet odsto, i istakao da bi kod naš trebalo da bude prioritet restruktuiranje preduzeća Železnice Srbije tako što će se odvojiti saobraćaj od infrastrukture.

On je naveo da su Železnice Srbije u prošloj godini prihodovale 1,7 milijardi dinara iz inostranstva, a 8,8 milijardi iz zemlje i da je su samo polovinu od ukupnog prihoda ostvarile na tržištu, a drugu polovinu su dobile iz budžeta.

Zamenik direktora Železnica Srbije Predrag Vukadinović je istakao da je to preduzeće organizaciono spremne za Izgradnju Koridora 10 i istakao da će se njegovim razvojem povećati transport na tom koridoru dva do 2,5 puta, što će doprineti uštedama u troškovima transporta za oko 23 miliona evra.

Predstavnici Saobraćajnog fakulteta istakli su da zbog izgradnje Koridora 10 ne bi trebalo zanemariti druge železničke saobraćajnice u Srbiji i preporučili da bi projekte za Železnice Srbije trebalo da rade i druge stručne institucije u zemlji, a ne samo CIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: