Javna preduzeća traže veće plate

Konferencija slobodnih sindikata zaposlenih u javnom sektoru traži od vlade da zarade u 2009. prate inflaciju i budu povećane za određeni procenat.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2008.

13:11

Default images

Predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata nisu zadovljni najavom vlade da će budžet u 2009. biti restriktivan i da će mase zarade rasti do osam odsto. Prema njihovom objašnjenju standard zaposlenih u javnom sektoru već je znatno opao, zbog čega je "zamrzavanje plata" neprihvatljivo.

Predsednik Konfederacije Ivica Cvetanović, naime, tvrdi da je u prethodnih nekoliko godina rast zarada u javnom sektoru bio manji od povećanja troškova života.

"Tražimo da se zarade u javnom sektoru i velikim državnim sistemima uvećaju najmanje za rast inflacije i određeni realan rast, procenat uvećanja zarade. Praktično od 2000-te godine do sada mi imamo realan pad zarada u Srbiji, ne samo u javnom sektoru, jer se uvek projektuje neka inflacija koja bude veća. Prošle godine je projektovana šest, a dostigla je 10 odsto. Realno opada standard svih zaposlenih u Srbiji. Ono što mi tražimo jeste da se pokrene dijalog po tom pitanju i da se najavljneno zamrzavanje plata stopira", kaže Cvetanović.

On nema ništa protiv povećanja penzija, ali upozorava da upravo javna preduzeća pune i budžet i penzioni fond. Zbog toga mu je, kako kaže, žao što u pregovorima sa MMF-om nisu učestvovali predstavnici Konferederacije zaposlenih u javnom sektoru .

"U Konfederaciji su preduzeća koja pune budžet 60 odsto. Ja ne znam kako će, smanjivanjem zarada, praktično da se, pošto određeni deo ide i u penzioni fond, definišu i penzije", navodi Cvetanović.

Od 2000. godine, prema njegovim rečima, javna preduzeća je napustilo više desetina hiljada radnika, ali te uštede se nisu osetile na zaradama onih koji su ostali da rade.

Predsednici sindikata PTT-a, Telekoma Srbije i Železnica Srbije danas su negirali da zaposleni u tim preduzećima imaju visoke zarade, navodeći da je prosek plata od 25.000 do 30.000, a da čelni ljudi imaju manje od 200.000 dinara.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović rekao je da od premijera Srbije Mirka Cvetkovića očekuju da ih primi u toku sutrašnjeg dana i da će u suprotnom organizovati proteste.

"Imamo mi dosta vidova borbe i imamo mi recimo beli štrajk, koji ne mogu da nas spreče", kaže Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: