Bez posla možda i 120.000 radnika

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović kaže da bi u Srbiji u 2009. godini bez posla moglo ostati oko 120 hiljada radnika.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 14.11.2008.

08:27

Default images

"To bi se moglo deseti zato što mala i srednja preduzeća u Srbiji nisu dovoljno ojačala da mogu da apsorbuju višak radne snage", ističe on i dodaje „da bi se sprečila otpuštanja zaposlenih u javnim preduzećima trebalo bi u njima uvesti red, kako ta preduzeća ubuduće ne bi pravila gubitke, pošto javna preduzeća za 16 meseci pojedu jedan koridor 10".

On je rekao da bi za prevladavanje krize trebalo ojačati sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji, pošto se kod nas za njih izdvaja malo sredstava, a u Hrvatskoj 50 puta više.

Avramović je rekao da se prva najavljena otpuštanja radnika u Srbiji odnose na one radnike koji su ranije odlučili da uđu u socijalni program.

"Drugi vid otpuštanja je u preduzećima koja su u Srbiji pravile inostrane kompanije zbog naše jeftine radne snage, što znači da su ona proizvodila za matične zemlje, a pošto su matične zemlje u krizi, logično je da su i ta preduzeća u krizi i da otpuštaju radnike" kazao je on. Predsednik Unije poslodavaca Srbije je rekao da je Unija predlažilo Vladi niz mera kako bi naša preduzeća što lakše prebrodila ekonomsku krizu. "Predložili smo da sve tendere u Srbiji dobijaju domaća preduzeća, da se pare ne bi odlivale u inostranstvo, da se izvoznicima ukinu sve takse i carine kako bi što više mogli da izvoze za vreme krize", istakao je on.

Avramović je naglasio da se mere Unije odnose i na odlaganje plaćanja PDV-a na šest meseci ili godinu danu, kao i na smanjenje poreza i doprinosa na plate. On se zapitao ko može da zloupotrebi svetsku ekonomsku krizu da bi otpuštao radnike, pošto je, kako je rekao, preduzeća prodavala država uz saglasnost sindikata.

"Pošto su sindikati pristajali na socijalne programe za zaposlene u pojedinim preduzećima nema razloga da se sindikati žale vladi za to, jer su oni to uradili" rekao je on.

Avramović je ocenio da bi, ukoliko do nje dodje, ekonomska kriza u Srbiju mogla stići za tri do četiri meseca i dodao da bi zbog toga kod nas trebalo napraviti Socijalni pakt, što znači da treba da se očuvaju fabrike, kadrovi, da se zamrznu plate radnicima, "ali najvažnije je da Vlada "stegne kaiš i da ulaže u narod i u infrastrukturu."

SSSS traži podršku premijera

Savez samostalnih sindikata Srbije uputio je protestno pismo predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću zbog, kako se navodi, sporog i nedoslednog reagovanja države u situaciji kada se najavljuju masovna otpuštanja radnika.

U pismu se ističe da izostanak reakcije u takvoj situaciji "nije odlika socijalno odgovorne Vlade", koja je svojim ciljevima, ali i dokumentima "isticala otvaranje novih radnih mesta i povećanje zaposlenosti kao prioritet ekonomske politike do 2010. godine".

Iz SSSS navode da zahtev sindikata da se proveri opravdanost tehnoloških viškova i otpuštanje, "nikako ne vodi u destabilizaciju ili ugrožavanje makroekonomske stabilnosti Srbije".

"Vlada, izuzev deklarativno, ne preduzima ništa kako bi se samovolja i zloupotreba zaustavile", kaže se u pismu, uz ocenu da je ponašanjeposlodavaca "nedopustivo" i u većini slučajeva "potvrda njihove bahatosti, koja je do sada bila blago ili nikako sankcionisana".

U SSSS očekuju da će srpski premijer "preduzeti korake i zaustaviti dalje siromašenje gradjana i uništavanje privrede Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: