SoGe: Veće kamate na kredite

Sosijete ženeral banka u Srbiji razmatra povećanje kamata na kredite, kreditne kartice i minus po tekućem računu, kažu u toj banci.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.11.2008.

13:49

Default images

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Antoan Tusen je kazao da će banka u narednim nedeljama možda blago povećati kamatne stope na kredite, zbog povećanja eksternih troškova, ističući da se "ne radi o povećanju od nekoliko procenata".

Predstavnici Sosijete ženeral banke rekli su da razmatraju i povećanje kamatnih stopa na kreditne kartice i minuse na tekućem računu, pošto je povećana referentna kamatna stopa, koja i na dalje ima trend rasta.

On je istakao da globalna finansijska kriza nije imala negativne efekte na poslovanje Sosijete ženeral, grupacije čija banka u Srbiji u nesmanjenom obimu nastavlja da kreditira privredu i stanovništvo, dodajući da banka i dalje ima mogućnosti povlačenja
novca iz inostranstva kojim kreditira svoje klijente.

Uslovi povlačenja pozajmica iz inostranstva, kako je naveo Tusen, diktiraju kamatne stope po kojima banka odobrava nove kredite.

Neto prihod Sosijete ženeral banke u Srbiji u trećem tromesečju 2008. bio je 18,3 miliona evra, a odobreni krediti zabeležili su rast od 45 odsto.

Tusen je kazao da su stambeni krediti u trećem kvartalu zabeležili rast od 64 odsto u odnosu na isti period 2007, a trećina od toga otpada na stambeno kreditiranje.

Ove godine Sosijete ženeral banka je kredite preduzećima povećala za 66 odsto, a samo u oktobru su privredi odobreni krediti u iznosu od 170 miliona evra.

Štednja u Sosijete ženeral banci nije umanjena zbog finansijke krize i trenutno iznosi 206 miliona evra, ali je za vreme nedelje štednje povučeno 12 miliona evra, jer su druge banke nudile veće kamate na oročene depozite, koja je u toj banci 5,7 odsto.
"Banke koje na nude kamate od osam do 9,75 odsto na oročene depozite ili knjiže gubitke zbog toga ili povećavaju kamate na kredite klijentima", istakao je Tusen.

Tusen je naglasio i da ta banka ne koristi depozite građana kao izvore kreditiranja, pošto to rade one koje nemaju jaku podršku centrale.

On je istakao da je profitabilnost "Sosijete ženeral banke" u Srbiji očuvana, pa se planira otvaranje novih ekspozitura i zapošljavanje novih službenika.

Predsednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić je istakao da su Narodna banka Srbije i Vlada Srbije preduzele odogovarajuće mere da zaštite stabilnost finansijskog sistema i sačuvaju poverenje građana u banke.

"Restriktivnost monetarne politike i povećanje referentne kamatne stope ne pogoduje poslovanju banka, ali će NBS biti prisiljena da povećava tu restriktivnost ako fiskalna politika i dalje bude ekspanzivna", ocenio je Pitić.

On je rekao da od restriktivnosti budžeta Srbije za iduću godinu zavisi da li će biti obezbedjen ambijent za privlačenje investicija, koje utiču na kretanje deviznog kursa i stabilnost cena.

Pitić je preporučio sklapanje novog aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, kojim se povećava kredibilitet zemlje i šalju pozitivni signali investitorima i kreditorima u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: