Dinar jača u ponedeljak

Kurs dinara prema evru u ponedeljak ojačaće za 0,46 odsto ili za 40 para.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 01.11.2008.

11:43

Default images

Dinar jača posle petodnevnog uzastopnog pada, tako da će zvanični srednji kurs, prema listi NBS, iznositi 84,5998 dinara za evro.

Guverner NBS Radovan Jelašić rekao je da centralna banka nije intervenisala na međubankarskom tržištu i preneo da je na deviznom tržištu bila "nešto življa" trgovina koja je premašila 30 miliona evra.

On dodaje da se interveniše samo da bi se sprečile velike dnevne oscijalicije i da devizno tržište oslikava sve što se u poslednje vreme dešava u Srbiji i u inostranstvu. Guverner kaže da dinar ima plivajući kurs koji se sada nekima ne sviđa. On napominje da se sa jedne strane mora se voditi računa o visini deviznih rezervi zemlje, ali sa druge strane Narodna banka ipak mora paziti i na visinu kursa.

U izjavi novinarima, u hotelu "Kontinental", Jelašić je ponovio da NBS "nema nijedan zacrtani nivo kursa" i dodao da dinar "pliva u jednom ili drugom pravcu", a centralna banka je tu da intervencijama na deviznom tržištu spreči njegove prevelike oscilacije vrednosti prema vodećim valutama razvijenih zemalja.

NBS je u četvrtak intervenisala prodajom 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i kurs se zaustavio na 84,9910 dinara za evro, a od 6. oktobra do danas prodala je ukupno 266 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

U tom periodu NBS nije kupovala devize, a intervencije centralne banke počele su od srednjeg kursa od 77,6504 dinara za evro, koliko je bio 6. oktobra.

Ove godine dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara, što je bila najveća vrednost domaće valute od 16. oktobra 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: