Dve ponude za “Prvu petoletku“

Za kupovinu preduzeća "Prva petoletka" pristigle su dve ponude, saopštila je Agencija za privatizaciju ne precizirajući imena potencijalnih kupaca.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.10.2008.

08:41

Default images

"Pristigle ponude biće otvorene na Prvoj sednici tenderske komisije, koja će biti sazvana u najkraćem roku, nakon čega će javnost biti obaveštena o tome ko su ponuđači na tenderu", navodi se u saopštenju.

Zamenik generalnog direktora tog preduzeća Radomir Milić kaže da su zainteresovani "jedan konzorcijum ruskih kompanija i ukrajinsko-engleski konzorcijum".

Prema Milićevim rečima, kompanija je za osam meseci ove godine ostvarila prodaju u vrednosti od 32 miliona evra, od čega je 17 miliona evra izvoza. "Prodaja je u odnosu na isti period prošle godine povećana za deset odsto, a izvoz za šest odsto", rekao je on.

Agencija za privatizaciju raspisala je u julu ove godine po treći put javni poziv za učešće na tenderu za to preduzeće iz Trstenika sa rokom za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda do 15. oktobra 2008. godine.

Tender za "Prvu petoletku" raspisivan je u dva navrata u prethodne tri godine, ali bezuspešno, jer nije bilo zainteresovnih kupaca, kako je isticano, pre svega zbog preglomaznosti celog sistema.

Na prošlom tenderu, koji je proglašen nesupelim u novembru 2007, je najavljivano da će konzorcijum četiri ruske firme dostaviti ponudu, ali ni posle šestog produženja roka ruske firme nisu dostavile obavezujuću ponudu.

"Prva petoletka" je nekada upošljavala oko 17 hiljada ljudi, bila jedan od najznačajnijih proizvođača hidraulike i pneumatike, sa izvozom većim od 100 miliona dolara.

Najviše je izvozila na tržište Rusije i drugih država članica nekadašnjeg SSSR-a. Preduzeće trenutno zapošljava oko 5.100 radnika. Plate se isplaćuju redovno, a prosek je oko 19 hiljada dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: