Internet jeftiniji za 30 ili 50 %?

Internet u Srbiji pojeftiniće do 30 odsto, kaže resorna ministarka Jasna Matić, dok u RATEL-u kažu da će pojeftinjenje biti 50 procenata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2008.

14:37

Default images

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić izjavila je danas da će internet pojeftiniti do 30 odsto pošto je velikoprodajno tržište interneta liberalizovano. Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović, međutim, kaže da će cena interneta biti upola smanjena.

Matić je na konferenciji za novinare rekla da su tokom prvih 100 dana vlade usvojeni pravilnici o korišćenju mreža i o međunarodnom povezivanju, koji će omogućiti internet operaterima da se povezuju na mreže u inostranstvu.

"Do sada je međunarodno povezivanje išlo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju naravno koristio, tako što je nivo cena bio nešto viši nego što je u zemljama u okruženju", navela je ona. Prema rečima ministarke, pojedini operateri u Srbiji su gradili mreže i spremni su da se povežu na međunarodne mreže.

"Mi očekujemo da će doći do pojeftinjenja između 25 i 30 odsto, ali ćemo videti kako će tržište to regulisati", kaže Matićeva.

Prema podacima Ministarstva, samo Telekom i Verat prodaju internet provajderima, pri čemu Telekom drži 90 odsto tržišta.

Radunović za B92 kaže da očekuje pojeftinjenje od oko 50 odsto, objašnjavajući da će liberalizacija velikoprodajnog tržišta interneta značiti da će domaći veliki internet provajderi koji su samo na našem tržištu mogli da kupuju na veliko, moći da kupuju po cenama Evropske unije, na tržištima EU ili tamo gde je jeftiniji i zbog toga se očekuje pad cena kod krajnjih korisnika.

Razlog zašto se veliki pad cena na tržištu veleprodaje neće preneti na građane je taj što maloprodajno tržište nije liberalizovano, a to se predviđa za sledeću godinu. Matićeva je kazala i da je od formiranja Ministarstva usvojen je i pravilnik o pružanju telefonskih usluga preko interneta odnosno voipu, što je usluga koja do sada nije bila zakonom regulisana. Voip pozivi su jeftiniji za 70 odsto nego iz fiksne i mobilne telekomunikacione mreže, pokazuju podaci Ministarstva.

Matićeva je kazala da će do kraja godine biti raspisani tenderi za uvođenje CDMA tehnologije, koja omogućava fiksnu telefoniju i spor internet, kao i za uvođenje "vajmaksa", koji omogućava uvođenje fiksne telefonije i interneta bržeg nego u CDMA tehnologiji.

Uvođenje CDMA i "vajmaksa" omogućiće da internet i fiksna telefonija budu dostupni većem broju građana, navela je ona.

"Potpuna liberalizacija tržišta fiksne telefonije planirana je u 2009. godini", kazala je ministarka za telekomunikacije.

Ona je rekla da je Ministarstvo počelo da radi na Strategiji digitalizacije televizije, koja će biti sprovedena do 2015. godine u saradnji sa Ministarstvom kulture, Republičkom agencijom za telekomunikacije i Republičkom radiodifuznom agencijom.

Kako je ministarka navela, TV kuće treba da nabave opremu za emitovanje, građani da kupe televizore koji mogu da primaju digitalne signale ili konvertore analognih signala u digitalne signale, a i programi se moraju prilagoditi novom načinu emitovanja.

Ministarstvo u prvih 100 dana nije osnovalo Agenciju za poštanske usluge, što je neophodno za funkcionisanje tog tržišta, a agencija će, prema rečima Ministarke biti osnovana u narednih mesec dana.

Zadatak ministarstva je da uskladjuje zakone iz telekomunikacionog sektora sa evropskom regulativom iz 2002, pošto je sada usklađena sa propisima iz 1998. godine, kazala je Matićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: