Kurs dinara najniži u 2008.

Vrednost dinara prema evru danas je najniža u ovoj godini i prema srednjem kursu NBS za jedan evro je potrebno izdvojiti skoro 84 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.10.2008.

08:45

Default images

Domaća valuta je u odnosu na poslednji dan prošle nedelje oslabila za jedan odsto, odnosno za 81 paru, pa će se jedan evro prema zvaničnom srednjem kursu menjati za 83,9723 dinara.

Iako je domaća valuta od početka oktobra oslabila za oko 10 odsto, premijer Mirko Cvetković smatra da je dinar stabilan.

Cvetković je istakao da su promene u kursu dinara daleko od situaciju koju smo imali devedesetih godina, kao i da je uz povremene intervencije Narodne banke Srbije domaća valuta relativno stabilna.

Premijer je dodao da je dinar stabilniji u odnosu na inflaciju.

“Imate inflaciju od sedam, osam posto, a vama je kurs skoro tu. Mi smo imali, ja mislim pre godinu ili dve, isto kurs od 82 do 83 dinara. Narodna banka je vodila politiku da će kurs da bude vezan za ponudu i tražnju, i s obzirom na kretanja koja su bila, on se održava bez neke značajnije intervencije”, kazao je Cvetković.

Najnižu vrednost prema evru ove godine, srpska nacionalna valuta imala je samo dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredela 83,8674 dinara, dok je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara, što je bila najveća vrednost domaće valute od 16. oktobra 2004. godine.

U protekla tri dana ima tendenciju pada i to za oko 3,5 odsto, posle trodnevnog rasta od 2,3 odsto.
NBS neće po svaku cenu koristiti devizne rezerve da bi se suprotstavljala trendu, tako da će biti uvažen i uticaj kursa na ostvarenje ciljanog raspona inflacije i obezbedjenje adekvatnosti deviznih rezervi, kazao je sredinom oktobra guverner NBS Radovan Jelašić.

Erste: NBS brani kurs od 85 dinara

Izvršni direktor sektora za stanovništvo u Erste banci Goran Kostić smatra da u narednim danima Narodna banka Srbije neće dozvoliti da kurs pređe 85 dinara.

I pored slabljenja domaće valute, prodaja evra nije u padu, naprotiv, potražnja je povećana, kaže Kostić.

“Što se tiče kursa dinara u odnosu na evro jasno je potpuno da se on formira na bazi ponude i potražnje u odnosu na psihološka očekivanja ovih dana jer se dešava i svetska kriza. Naravno da je to imalo uticaj na povećanju tražnju i da upravo zbog toga raste kurs evra, odnosno pada kurs dinara”, objašnjava on.

“Ljudi se ponašaju u skladu sa onim što su imali u prethodnom periodu, na bazi prethodnih iskustava. I naravno, nisu smanjene promene evra u dinare bez obzira na ono što se dešava, samo što se primeti povećana tražnja za evrom”, kaže Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: