Privatizacija Telekoma tek od 2010.

Zbog situacije na svetskom finansijskom tržištu, realno je očekivati privatizaciju "Telekoma" tek od 2010. godine, ocenjuje Branko Radujko.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.10.2008.

16:10

Default images

Generalni direktor "Telekoma Srbija" je naveo da u današnjim okolnostima "Telekom" vredi najmanje dve milijarde evra, ali se u narednih godinu-dve može dobiti neuporedivo više, kada se modernizuje fiksna mreža, poraste vrednost ovog tržišta usled liberalizacije i uspostave ekonomske cene.

On je u intervjuu nedeljniku "Novac", naglasio da o promeni vlasničke strukture odlučuju Vlada Srbije, koja preko "Pošte Srbije" ima 80 odsto, i grčka kompanija OTE, koja ima 20 odsto akcija "Telekoma Srbija".

"Očigledno je da sada nije pravo vreme za prodaju 'Telekoma', naročito ne za izlazak na berzu, imajući u vidu da je globalna tema broj jedan svetska finansijska kriza", rekao je Radujko i dodao da se u sadašnjoj situaciji ne može postići najbolja cena za akcije "Telekoma.

On je rekao da nema informacije da li se u Vladi Srbije razmišlja o odlaganju prodaje "Telekoma", podsećajući da još nije potpisan ugovor sa kompanijom "Morgan Stenli", koja je izabrana za savetnika za izradu strategije inicijalne javne ponude akcija (IPO).

"Pretpostavljam da Agencija za privatizaciju proverava status ove kompanije nakon globalne krize, što predstavlja objektivan razlog za dodatno odlaganje potpisivanja ugovora", dodao je Radujko.

Na pitanje ko bi mogao da bude potencijalni kupac paketa od, na primer, 20 odsto akcija "Telekoma" na berzi, on je odgovorio da je "Dojče telekom" među mogućim kupcima, ali je teško prognozirati da li će neke kompanije ući na naše tržište kroz novu licencu ili kroz akviziciju (preuzimanje).

Odgovarajući na pitanje kako opravdava tako drastično poskupljenje pretplate od 161 odsto i impulsa od 100 odsto, koje je odloženo za sledeću godinu, Radujko je objasnio da su neophodne ozbiljne investicije u kvalitet fiksne telefonije i podsetio da se cene u fiksnoj telefoniji nisu menjale više od tri godine i niže su od tri do 10 puta od cena u regionu.

"Mi jesmo profitabilna kompanija, ali iz fiksne telefonije dolazi samo oko pet odsto profita. Zakon o telekomunikacijama obavezuje nas da vodimo odvojene bilanse za fiksnu, mobilnu telefoniju i internet pa ne možemo prelivati sredstva iz jednog segmenta u drugi", rekao je Radujko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: