Ekonomisti: Ne prodavati Telekom

Telekom Srbija ne bi trebalo da bude prodat, bez obzira šta će se dešavati sa svetskom finansijskom tržištu, preporuju saradnici Ekonomskog instituta.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 07.10.2008.

16:12

Default images

"Telekom ne treba da bude prodato strateškom partneru niti da država iznosi svoj paket akcija u tom preduzeću na berzu, čak ni u uslovima rasta berzanskih indeksa", rekao je Miladin Kovačević.

On je naglasio da je Telekom najprofitabilnije javno preduzeće i da bi se prodajom državnog udela u tom preduzeću postigao samo jednokratan efekat popunjavanja budžetskog deficita.

"Za državu bi bilo mnogo bolje da profit Telekoma koristi za restrukturiranje javnog sektora i stabilizaciju penzionog fonda", rekao je Kovačević. Odluka o tome da li će država izaći iz Telekoma, prema njegovim rečima, odrediće način privatizacije ostalih javnih preduzeća.

Prema rečima Kovačevića, Telekom ima i stabilizacionu ulogu u politici cena telekomunikacionih usluga u Srbiji, a dokaz uspešnog poslovanja je i kontinuirano širenje te srpske kompanije u regionu.

Ekonomista Stojan Stamenković je rekao da je "strateški partner poželjan u preduzećima kao što je kragujevačka Zastava, a nikako u preduzećima koja posluju dobro i donose profit, kao što je slučaj sa Telekomom".

Prodaju Telekoma, kako je dodao Stamenković, vlada ne bi trebalo da odobri bez ozbira što se očekuje da će to uticati na vrednost akcija koju će besplatno dobiti građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: